©SOS Reptiel

Tuinier vindt melkslang in moestuin in Lievegem, reptielenopvangcentrum wacht op eigenaar  

Een inwoner van Zomergem, bij Lievegem, heeft een wel heel opmerkelijke vondst gedaan in zijn moestuin. Onder een bergje hout vond hij een slang van 1 meter lang. De brandweer haalde het dier op en bracht het naar het opvangcentrum SOS Reptiel in het West-Vlaamse Ichtegem. Daar konden ze vertellen dat het om een melkslang gaat, een soort koningsslang is dat. Die is niet gevaarlijk voor mensen.  

Een tuinier in Zomergem, bij Lievegem, keek raar op toen hij in zijn moestuin aan het werken was. Onder een hoopje hout trof hij een slang aan. Hij belde de brandweer, die de slang kwam ophalen en naar het reptielenopvangcentrum SOS Reptiel in Ichtegem, in West-Vlaanderen, overbracht. Daar aangekomen bleek het om een melkslang te gaan, een soort koningsslang. Het dier is 1 meter lang.

Emmer en steen

Een melkslang is niet gevaarlijk voor de mens. Al is het voor een leek uiteraard niet duidelijk of een slang al dan niet gevaarlijk is als hij die onverwacht aantreft. "Het is moeilijk, want de dag van vandaag worden heel veel kleurmutaties in slangen gekweekt", legt Mario Goes van SOS Reptiel uit. "Daardoor wordt het voor een leek bijna onmogelijk om goed in te schatten hoe gevaarlijk een slang is." Daarom geeft Goes het volgende advies: "Als je onverwachts een slang tegenkomt, zet er dan een emmer over, leg daar een steen op en roep hulp in. Ik zou zeker afraden om je vinger er naar uit te steken, want je weet nooit."  

"Als eigenaar niet opdaagt, bieden we de slang ter adoptie aan"

Tijdens de warmere maanden krijgt het reptielenopvangcentrum wel vaker een slang binnen: "In de zomerperiode is het op dat vlak bij ons altijd een beetje druk, dan gebeurt het dat er om de 14 dagen wel een slang gespot wordt bij iemand en wij ingeschakeld worden." Soms gaat het om een inheemse soort, die wordt dan gewoon terug uitgezet. Als het om een exoot gaat, wordt hij opgevangen. 

Waar de slang vandaan komt, is niet duidelijk. "Het kan om een slang gaan die ontsnapt is, of die door iemand los gezet is", denkt Goes. Maar omdat het een exoot is, wordt het dier dus nog even in het centrum opgevangen. Daar wachten ze op de eigenaar. Als die zich aandient, geven ze hem terug. Als dat na twee weken niet gebeurt, dan wordt de slang ter adoptie aangeboden. "Het is wel belangrijk dat de eigenaar kan bewijzen dat het zijn slang is. In het verleden hebben we nog meegemaakt dat een beest ineens vijf eigenaren had", lacht Mario Goes. 

Meer slangen in ons land dan we zouden denken

Volgens Goes van SOS Reptiel leven er in België meer slangen dan we misschien zouden denken. "Maar geen paniek, de meeste inheemse slangen wonen in natuurgebieden en gaan zelden of nooit de mens verstoren. Over het aantal exoten in Belgë hebben we geen cijfers."

Meest gelezen