© ATV

Fietsster (33) in levensgevaar na ongeval met vrachtwagen op Plantin en Moretuslei

Borgerhout -

Bij een ongeval op de Plantin en Moretuslei is donderdagochtend een fietsster (33) levensgevaarlijk gewond geraakt. De vrouw belandde onder een vrachtwagen die een straat wilde inslaan. Het slachtoffer werd door de brandweer bevrijd en overgebracht naar het ziekenhuis. Het is het tweede zwaar ongeval met een fietser in deze straat in twee maanden tijd.

jtp, jas

Het ongeval gebeurde omstreeks 9u. Een vrouw reed op het fietspad naast de Plantin en Moretuslei in de richting van de stad. Op de kruising met de Betogingstraat werd ze aangereden door een vrachtwagen. “De 33-jarige vrouw uit Deurne belandde met haar fiets onder het zware voertuig”, zegt woordvoerder Sven Lommaert van de Antwerpse politie.

De brandweer kwam ter plaatse om het slachtoffer te bevrijden. “De vrachtwagen moest worden omhooggetild met behulp van hefkussens”, legt woordvoerder Marie De Clercq van Brandweer Zone Antwerpen uit. De vrouw was bij bewustzijn, maar raakte bij de aanrijding zwaargewond. Ze werd in levensgevaar naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht.

Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht. Mogelijk heeft de vrachtwagenbestuurder de fietser niet of te laat opgemerkt. De chauffeur verkeerde in shock en kreeg zelf ook medische zorgen toegediend.

Op dezelfde Plantin en Moretuslei, zo’n 500 meter verderop, gebeurde twee maanden geleden een dodelijk ongeval. Op 2 mei werd de 23-jarige Julie D. uit Wommelgem aangereden door een vrachtwagen op het kruispunt met de Raafstraat. Op de plaats van het ongeval is intussen een witte fiets geplaatst, het internationale symbool voor fietsers die zijn omgekomen in het verkeer.

© BFM

Wijkcirculatieplan

De Fietsersbond wil dat de stad ingrijpt. “De stad moet op de Plantin en Moretuslei durven nadenken over een wijkcirculatieplan om te vermijden dat vrachtwagens de wijk inrijden via kruispunten waar geen verkeerslichten staan”, zegt Renaat Van Hoof, woordvoerder van de Fietsersbond Antwerpen.

“Het eerstvolgende kruispunt daar heeft verkeerslichten, maar werd toch niet gebruikt. Op de plaats van het ongeval is er al een verbod voor vrachtwagens om af te slaan tijdens de spitsuren. En dat is een goede zaak, maar daarmee dek je maar een beperkt aantal uren op een dag af. We blijven dus hameren op dat wijkcirculatieplan, omdat dat in veel gevallen dé oplossing is”, aldus Van Hoof. “Jammer genoeg staan de overheden daar niet voor open.”

Ook Groen Antwerpen eist maatregelen na het tweede zware ongeval in dik twee maanden tijd. “De heraanleg van de drukke straat voldoet duidelijk niet aan de verkeersveiligheidsnormen. Er zijn dringend bijkomende maatregelen nodig om dergelijke drama’s in de toekomst te vermijden”, zegt Antwerps Groen-fractieleidster Ilse van Dienderen.

Groen vraagt een verlaging van de maximumsnelheid naar 30 km/u en stelt dat de stad ook parkeerplaatsen kan schrappen om de zichtbaarheid te verbeteren. Op lange termijn moeten de verkeersstromen volgens Groen conflictvrij gemaakt worden.

“Met 1.000 fietsslachtoffers per jaar zit het aantal ongevallen met fietsers in de stad opnieuw op het trieste niveau van vóór corona: drie per dag. Dat zijn er elke dag drie te veel”, stelt Van Dienderen. “Het is hoog tijd dat het stadsbestuur haar mobiliteitsbeleid uit de denkpatronen van de jaren zeventig van de vorige eeuw haalt en het aanpast aan het verkeer in onze stad vandaag. Met voldoende veilige ruimte voor alle fietsers en voetgangers in onze stad.”

Camerabeelden

Buurtbewoners op de Plantin en Moretuslei klagen al langer de onveilige situatie voor fietsers aan. “Hier gebeuren bijna wekelijks ongevallen tussen fietsers en afdraaiende auto’s of vrachtwagens, gelukkig vaak met alleen maar wat schrammen of lichte verwondingen”, zegt Siegfried Gastmans. Hij heeft een fietsenwinkel op de hoek van de Plantin en Moretuslei en de Betogingstraat en hoorde het ongeval vanochtend gebeuren.

“Het geluid ging door merg en been”, zegt hij. “Gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse. De politie kwam de camerabeelden van de winkel opvragen. Daarop is het ongeval duidelijk te zien. De camera’s zijn zo ingesteld dat de volledige straat goed in beeld is, omdat in het verleden bleek dat bestuurders niet altijd ter plaatse bleven na een aanrijding.”

Zwakke weggebruikers

Het ongeval op de Plantin en Moretuslei is al het derde zware ongeval met zwakke weggebruikers in Antwerpen deze week. Zondagavond kwam een 25-jarige vrouw uit Wilrijk zwaar ten val met haar e-step in de Moerelei. En woensdag werd een 42-jarige fietsster gegrepen door een tram aan de campus Zuid van Karel de Grote Hogeschool, in de Brusselstraat op het Antwerpse Zuid. Ook deze vrouw werd in levensgevaar naar het ziekenhuis overgebracht, maar haar toestand is intussen stabiel.

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen