Pieterjan Verhaeghen (Bolt) & Dirk Depover (Sfinks Mixed) voor de zonne-installatie
Paul Van Landeghem

Mobiele zonne-installatie wekt helft energie op van festival Sfinks Mixed in Boechout

Het Sfinks Mixed festival in Boechout is dit jaar nog groener. Een mobiele installatie met zonnepanelen en een batterij van energieplatform Bolt levert de helft van alle stroom op het festivalterrein. "We hebben altijd al geprobeerd om de ecologische voetafdruk van het festival zo klein mogelijk te maken, deze installatie past perfect in dat verhaal," zegt de voorzitter van het festival Dirk Depover.

Tijdens het wereldmuziekfestival Sfinks Mixed in Boechout wordt de helft van de energie opgewekt door een mobiele installatie met zonnepanelen. De installatie bestaat uit een zeecontainer waaruit twee grote platformen klappen met daarop 104 zonnepanelen. Er zit ook een batterij bij de installatie die de zonne-energie opslaat. Energieplatform Bolt heeft het systeem ontwikkeld en trekt ermee langs allerlei festivals en evenementen deze zomer.

Duurzaamheid en ecologie is heel belangrijk voor Sfinks Mixed, zegt de voorzitter van het festival Dirk Depover. "We zetten al jaren in op een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Met deze installatie kunnen we die belofte nog meer waarmaken." Vorig jaar stonden de zonnepanelen ook al op het festival, maar nu is de installatie uitgebreid. Sfinks Mixed probeert ook op andere manieren die ecologische impact te verkleinen. "We gebruiken al lang herbruikbare bekers, bestek en borden. We zetten de zonne-installatie trouwens in het midden van het terrein, zo zien festivalgangers ook letterlijk wat duurzaamheid is."      

Paul Van Landeghem

Meest gelezen