Videospeler inladen...

BEKIJK - Meisje steekt gesloten overweg over in Landen: "Mensen beseffen niet dat dit levensgevaarlijk is" 

Op sociale media is een filmpje opgedoken van een jong meisje dat in Neerwinden, Landen, de spoorwegovergang oversteekt terwijl de slagbomen al dicht zijn. Het meisje probeerde nog snel de trein aan de overkant te halen. "Mensen beseffen niet dat dit levensgevaarlijk is."

Er circuleert een filmpje op sociale media waarbij een meisje de sporen oversteekt in Neerwinden, bij Landen. De slagbomen waren op dat moment gesloten en het meisje wilde nog snel de trein aan de overkant halen. "Ik heb zulke beelden al heel vaak gezien", reageert Thomas Baeken van Infrabel. "Elke keer is dat toch weer schrikken, omdat mensen niet beseffen dat wat ze daar doen levensgevaarlijk is."

"We weten uit ervaring dat mensen zich vooral concentreren op de trein die daar stilstaat en ze vergeten daarbij dat er ook nog treinen uit de tegenovergestelde richting kunnen komen", zegt Baeken. "En heel vaak gebeuren dodelijke incidenten aan een gesloten overweg in dergelijke situaties."

In dit geval is dat gelukkig niet gebeurd, maar voor hetzelfde geld had dit zeer slecht kunnen aflopen. "Daarom blijven wij sensibiliseren en oproepen. Steek nooit een overweg over wanneer het licht op rood staat en de slagbomen naar beneden zijn."

Ondanks alle sensibiliseringscampagnes blijven mensen spoorlopen

Thomas Baeken, Infrabel

In 2022 kwamen 17 mensen om het leven bij ongevallen aan het spoor, 6 als gevolg van spoorlopen. "Vorig jaar vielen er zes dodelijke slachtoffers als gevolg van spoorlopen en dat zijn er zes te veel", aldus Thomas Baeken. "Dat waren ook zes incidenten die vermijdbaar waren geweest, mocht iedereen zich aan de regels hebben gehouden."

"Die dodelijke incidenten moeten absoluut naar beneden, maar ondanks alle sensibiliseringscampagnes zien we dat dit soort gedrag er hardnekkig blijft inzitten, klinkt het. "Uit onderzoek blijkt dat één op drie ondervraagden zijn gedrag niet wil aanpassen. Er is ook de tijdsdruk in het leven van mensen, ze willen niet meer wachten. Ik denk dat het een combinatie is van dat soort factoren."

Fikse boetes als spoorlopers betrapt worden

"Als spoorlopers op heterdaad betrapt worden door de politie, veiligheidsagenten van de NMBS of een gemachtigd toezichter van Infrabel, dan wordt er een PV opgesteld en kunnen er fikse boetes volgen. Dat kan gaan over enkele honderden euro's."

In dit specifieke geval zal er wellicht geen boete volgen. "We hebben wel de beelden, maar weten niet wie het is", zegt Baeken. "De politie was er niet bij, heeft het niet kunnen vaststellen en daarom vrees ik dat de mogelijkheden om nog iets te doen vrij beperkt zijn."

Videospeler inladen...

Meest gelezen