Archiefbeeld

"Een tikfout": Brits ministerie van Defensie stuurt "per ongeluk" vertrouwelijke e-mails naar Rusland-bondgenoot Mali

Het Britse ministerie van Defensie opent een onderzoek nadat vertrouwelijke e-mails in het verkeerde postvak zijn beland. Verschillende mails met vertrouwelijke militaire informatie zouden naar Rusland-bondgenoot Mali verstuurd zijn, terwijl ze voor het Amerikaanse leger bedoeld waren. De oorzaak van het ongeluk? Een tikfout, zo blijkt. 

Het kan de beste wel eens overkomen: een mail die per ongeluk bij de verkeerde ontvanger belandt. Al maak je dat liever niet mee met vertrouwelijke militaire informatie. Een "klein aantal e-mails" dat verstuurd werd vanuit het Britse ministerie van Defensie - en bedoeld was voor het Amerikaanse Pentagon - kwam zo toe in Mali. Een fout die de Verenigde Staten overigens ook al eens eerder maakten.

"Een tikfout"

Een pijnlijk verstrooidheidsfoutje? Daar lijkt het alvast wel op. Volgens het ministerie van Defensie vergat iemand een "i" toe te voegen aan het mailadres. Britse overheidsmedewerkers verstuurden zo per ongeluk e-mails naar het West-Afrikaanse land Mali (waarbij het e-mailadres eindigt op ".ml"), en niet naar het Amerikaanse leger (waarbij het e-mailadres eindigt op ".mil"). Een klein verschil, maar wel met grote gevolgen.

In sommige e-mails stond immers vertrouwelijke informatie, zoals wachtwoorden, medische gegevens en locatiegegevens van topofficieren. "We zijn ervan overtuigd dat de mails geen informatie bevatten die de operationele veiligheid in gevaar zou kunnen brengen", voegde de woordvoerder van de Britse defensie er snel aan toe.

Vorige week werd onthuld dat het Amerikaanse ministerie van Defensie een soortgelijke fout heeft gemaakt. Op die manier zouden miljoenen vertrouwelijke e-mails verstuurd zijn naar Mali. "De schaal van onze fout verbleekt in vergelijking met wat in de VS is gebeurd", klinkt het in het Verenigd Koninkrijk.

Russische bondgenoot

Extra pijnlijk is dat Mali een dichte bondgenoot is van Rusland. Het is overigens één van de landen waar de Russische president Vladimir Poetin gisteren nog gratis graan aan beloofde. Dat gebeurde op de Afrikatop in de Russische stad Sint-Petersburg.

Sinds het afspringen van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne kreunt Mali onder de graantekorten. De belofte van Rusland maakt deel uit een 'het charmeoffensief' van de Russische president om op goede voet te staan bij de Afrikaanse leiders.

Ook de Wagnermilitie, het huurlingenleger dat lang voor Rusland aan het Oekraïense front vocht, werd in Mali ingezet om samen met het leger tegen de jihadisten te vechten.

Meest gelezen