Copyright 2023 Sputnik

Poetin belooft graan en wapens aan Afrikaanse leiders, maar steun voor de oorlog in Oekraïne krijgt hij niet 

Rusland heeft militaire akkoorden gesloten met meer dan 40 Afrikaanse landen. Dat heeft de Russische president Poetin bekendgemaakt op de Russisch-Afrikaanse top in Sint-Petersburg. Eerder beloofde hij ook al gratis graan te leveren. "De top was een succesje voor Poetin, maar veel Afrikaanse landen gaan niet mee in de Russische retoriek."

In Sint-Petersburg werd gisteren en vandaag een tweedaagse top gehouden tussen Rusland en 49 Afrikaanse landen. Op de tweede dag van de top maakte de Russische president Poetin bekend dat zijn land militaire akkoorden heeft gesloten met meer dan 40 Afrikaanse landen.

Russisch president Poetin en de vertegenwoordigers van de Afrikaanse delegaties
Copyright 2023 Sputnik

Rusland zou wapens en militaire technologie leveren. "Sommige leveringen zullen gratis zijn, met als doel de veiligheid en de soevereiniteit van deze landen te versterken", zei Poetin. Daarnaast zal het land ook in opleidingen voorzien. "Dat gebeurt met het oog op het versterken van de veiligheid en soevereiniteit van de landen." Gisteren liet de Russische president al weten dat hij de Afrikaanse landen zou helpen in hun poging om zich te bevrijden van de "overblijfselen van het kolonialisme".

Sommige leveringen zullen gratis zijn, met als doel de veiligheid en de soevereiniteit van deze landen te versterken

Russische president Poetin

De militaire en andere akkoorden die op de top gesloten zijn, tonen aan dat Rusland zijn invloed op het continent wil vergroten. Rusland is ook van plan nieuwe consulaten en ambassades te openen in Afrika en het diplomatieke personeel uit te breiden. Heel wat Russische diplomaten zitten overigens zonder werk nu westerse landen wegens de oorlog in Oekraïne ongeveer 600 van hen het land hebben uitgezet, vaak onder de beschuldiging van spionage.

Geen akkoord over Oekraïne

Eerder op de top had Poetin de Afrikaanse landen ook al schuldverlichtingen, graanleveringen en andere economische deals beloofd. De Afrikaanse leiders willen dan weer dat Rusland de graandeal met Oekraïne opnieuw respecteert en dat de oorlog in Oekraïne eindigt. Want die heeft de voedselprijzen doen stijgen en zadelde Afrika op met graan- en mesttekorten (onder meer door de westerse sancties tegen Rusland). "De graanleveringen van Rusland volstaan niet", zei de voorzitter van de Afrikaanse Unie in zijn slottoespraak.

Op de top ging het uiteraard ook over de oorlog in Oekraïne zelf. Verschillende Afrikaanse leiders kwamen onlangs met een vredesinitiatief naar Moskou. Ook op deze top zeiden sommige Afrikaanse leiders dat ze willen bemiddelen in de oorlog. President Poetin liet hen weten dat hij hun initiatief grondig zal bestuderen.

Volgens Poetin wil Rusland zeker over vrede praten, maar wil Oekraïne dat niet. Michailo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president, heeft daarop gereageerd dat onderhandelingen volgens hem nutteloos zijn. "Als Moskou wil onderhandelen, is het duidelijk wat het moet doen. Verlaat het Oekraïens grondgebied, vernieuw de politieke elite in Rusland, geef de oorlogsmisdaden toe en draag de initiatiefnemers van de oorlog over aan het gerecht."

BEKIJK - President Poetin over de oorlog in Oekraïne:

Videospeler inladen...
Russisch president Poetin spreekt tijdens een plenaire vergadering op de Russische-Afrikaanse top
TASS Host Photo Agency

"Propagandasuccesje, met nadruk op succesje"
Was de tweedaagse Russisch-Afrikaanse top nu een succes? Voor Poetin was het een "propagandasuccesje", zegt Ruslandkenner Jan Balliauw, "met nadruk op succesje". "Hij is op de foto kunnen gaan met een heleboel Afrikaanse leiders en heeft kunnen tonen dat hij niet geïsoleerd is."

Toch zijn er ook heel wat aanwijzingen dat Poetin er niet in geslaagd is om veel Afrikaanse leiders achter zich te krijgen in de oorlog in Oekraïne, geeft Balliauw aan. Om te beginnen daagden maar 17 van de 49 uitgenodigde Afrikaanse leiders op. De andere landen stuurden wel een vertegenwoordiging.

"Je zag ook dat toch veel Afrikaanse landen niet meegingen in de retoriek van Rusland. Ze willen een einde van de oorlog en willen dat het graanakkoord weer geactiveerd wordt. Daardoor werd Poetin een beetje in de verdediging gedrukt. Hij kwam dan af met zijn typische redenering dat het allemaal de schuld van het Westen is. Maar de Afrikaanse leiders beseffen dat het toch wat anders ligt."

Ook bij die militaire akkoorden moeten we ons niet al te veel voorstellen, meent Balliauw. "We moeten afwachten wat het concreet inhoudt, maar ik denk dat het meer woorden dan daden zijn." De handel tussen Rusland en Afrika is overigens veel minder belangrijk dan die tussen Afrika en China en de Europese Unie. "De Afrikaanse leiders weten dat het belangrijk is om vooral die relaties te onderhouden. Ze willen vooral neutraal blijven."

Meest gelezen