Klimaatactivisten blokkeren uur lang belangrijke Brennerpas tussen Italië en Oostenrijk

Actievoerders van de Duitstalige klimaatgroep Letzte Generation hebben vandaag een uur lang de Brennerpas geblokkeerd. Die pas verbindt Italië en Oostenrijk door de Alpen. Zeker in vakantieperiodes is het er erg druk. Volgens de politie waren er verschillende opstootjes tussen boze automobilisten en activisten.

"Terwijl Zuid-Europa in vuur staat en hitterecords wereldwijd aan diggelen worden geslagen, eisen burgers eindelijk actie op het gebied van overlevingsbescherming", schrijft de Oostenrijkse tak van Letzte Generation (Laatste Generatie) op Twitter.

Negen activisten van de klimaatgroep ondersteunden die boodschap met een tijdelijke blokkade van de Brennerpas. Die route loopt tussen Oostenrijk en Italië en wordt in de vakantiemaanden door veel reizigers gebruikt om de Alpen door te gaan.

Tumultueuze scènes

De activisten gingen op het midden van het wegdek zitten en deden zo een file van minstens 4 kilometer ontstaan. De Tiroolse politie kon de blokkade na ongeveer een uur opheffen. Volgens een politiewoordvoerder troffen de veiligheidsdiensten daarbij "tumultueuze scènes" aan tussen verschillende actievoerders en geïrriteerde automobilisten. De activisten eisen vooral dat Oostenrijk luistert naar een burgerplatform dat vorig jaar had voorgesteld om wegtransport over te hevelen naar het spoor.

Het blokkeren van snelwegen is een beproefde methode onder sommige klimaatactivisten. In maart van dit jaar gingen ook verschillende leden van Extinction Rebellion op het wegdek van de A12 in Nederland zitten. Vorige zomer lijmden dan weer enkele protestvoerders zich vast aan de weg tijdens een rit van de Ronde van Frankrijk.

Meest gelezen