Presentatrice en zangeres Bea Van der Maat (62) koos voor euthanasie na ALS-diagnose

Bea Van der Maat is overleden op 62-jarige leeftijd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en haar familie bevestigt het nieuws aan onze redactie. De "Tien om te zien"-presentatrice verwierf bekendheid als zangeres van Won Ton Ton, en dankzij haar rol in de film "Koko Flanel". In juni 2022 kreeg ze de diagnose ALS, afgelopen donderdag koos ze voor euthanasie.

Béatrice Van der Maat, zoals ze voluit heette, zette haar eerste stapjes in de muziekwereld in 1982. Samen met haar man richtte ze de band Chow Chow op en twee jaar later schopten ze het al tot in de finale van Humo's Rock Rally.

BEKIJK - Van der Maat met Chow Chow in Pop-Elektron (1984):

Videospeler inladen...

Al snel sloten andere muzikanten zich aan en groeide de groep uit tot Won Ton Ton. Met "I lie and I cheat" - vandaag nog steeds een onbetwiste klassieker -  scoorde de band een monsterhit.

BEKIJK - Bea Van der Maat zingt in 1987 "I lie and I cheat" in het tv-programma "Mike":

Videospeler inladen...

"Het succes van "I lie and I cheat" bracht ons uiteindelijk in New York waar we een showcase mochten spelen in aanwezigheid van tal van Amerikaanse platenfirma's", vertelde Van der Maat in een interview met VRT NWS in 2015

"Eén firma toonde zich geïnteresseerd. Net toen het avontuur in de VS van start zou gaan, bleek ik zwanger van mijn eerste kind. Van een geplande tournee kwam niks in huis. Het contact is uiteindelijk verwaterd. Onze plaat is wel nog uitgekomen in de VS en kreeg al bij al goeie recensies."

"Koko Flanel" en "Tien om te zien"

In I989 kreeg Van der Maat een filmrol aangeboden als Sarah in "Koko Flanel". "Op een dag belde Urbanus mij op. Hij zei me dat hij samen met Stijn Coninx een filmscenario schreef en dat ze voor een hoofdrol aan mij dachten", vertelde Van der Maat in hetzelfde interview.

 

BEKIJK - Koko Flanel (1990):

Videospeler inladen...

Nog in 1989 werd Van der Maat samen met Willy Sommers het gezicht van "Tien om te zien" op VTM. Ze presenteerde het muziekprogramma tot in 1996, toen ze werd opgevolgd door Anne De Baetzelier. 

BEKIJK - Van der Maat in "Tien om te zien":

Videospeler inladen...

Van der Maat speelde ook een bijrol in de film "Max" (1994) met Jacques Vermeire en presenteerde in de jaren 90 verschillende televisieprogramma's, zoals dierenprogramma "Dag Coco" en "Rare streken" op Canvas. In 1996 bracht ze nog een soloalbum uit: "Thin Skinned".

BEKIJK - Van der Maat was te zien in tal van VRT-programma's in de jaren tachtig en negentig:

Videospeler inladen...

Overstap naar het onderwijs

In 2004 maakte Van der Maat de overstap naar het onderwijs. Ze gaf bijna vijftien jaar les Engels in een school in Keerbergen. "Toen ik mijn zoon in het middelbare onderwijs ging inschrijven, vroeg de directeur langs zijn neus weg of ik niet wou komen lesgeven in die school", vertelde Van der Maat daar zelf over. "Ik aarzelde want hoewel ik een diploma regentaat heb, had ik nog nooit lesgegeven. Ik besloot het toch te doen."

Van de muziekwereld nam ze in 2010 definitief afscheid, na een laatste tournee met Guy Swinnen. "In mijn hoofd is het echt voorbij. Ik heb er een streep onder getrokken en dat geeft me rust", zei ze in 2015. Van der Maat kreeg in juni vorig jaar de diagnose ALS. Afgelopen donderdag koos ze voor euthanasie. Ze was getrouwd met Jan, samen hadden ze twee kinderen: Ulrike en Lenny.

BEKIJK - "Ze heeft er voor gekozen om het niet nog erger te laten worden", zegt buurman en goede vriend Bart Verbeeck:

Videospeler inladen...

In 2015 sprak VRT NWS met Bea Van der Maat over haar leven en werk. Dat interview kan je nog eens lezen via deze link.

BEKIJK - Bea Van der Maat in een van haar laatste mediaoptredens in Winteruur (2021):

Videospeler inladen...

Meest gelezen