Bea Van der Maat in "Koko Flanel" (1990)

"We zochten iemand die puur natuur was": waarom Bea Van der Maat als onervaren actrice toch hoofdrol kreeg in "Koko Flanel"

"We zochten iemand die puur natuur en rechtdoorzee was", verklaart regisseur Stijn Coninx in "De ochtend" op Radio 1 de keuze om destijds de populaire zangeres Bea Van der Maat te casten voor een hoofdrol in de film "Koko Flanel" (1990). "Ze had wat bijles nodig, maar heeft het fantastisch gedaan", aldus tegenspeler Urbanus. "Koko Flanel" werd uiteindelijk een van de meest succesvolle films in de Belgische filmgeschiedenis. 

Zangeres en presentatrice Bea Van der Maat is donderdag overleden op 62-jarige leeftijd. "Bea was een onwaarschijnlijk sterke persoonlijkheid en een bijzondere vrouw", vertelt regisseur Stijn Coninx op Radio 1. Van der Maat speelde in 1990 de vrouwelijke hoofdrol in zijn kaskraker "Koko Flanel". Ze had op dat moment nog geen acteerervaring, maar was als zangeres van Won Ton Ton eind jaren 80 wel enorm bekend.

"Koko Flanel" is gedraaid op het muzikale toppunt van haar carrière", vertelt Coninx. Het idee om haar te vragen voor de rol van hoofdpersonage "Sarah", de tegenspeelster van Urbanus kwam van producent Erwin Provoost en Urbanus zelf, geeft Coninx toe.

Ze had wat bijles nodig, maar heeft het fantastisch gedaan

Urbanus, medehoofdrolspeler in "Koko Flanel"

"We zochten iemand die puur natuur en rechtdoorzee was en Van der Maat straalde dat uit". Coninx en Urbanus namen contact op met de populaire zangeres en nodigden haar uit voor een auditie. "Ook voor haar was het een verrassing dat die vraag kwam", vertelt de regisseur. 

BEKIJK - Urbanus en Stijn Coninx lichtten destijds toe waarom de keuze op Bea Van der Maat viel voor een hoofdrol in Koko Flanel (1990):

Videospeler inladen...

"Mijn uitstraling op film bleek ok, maar mijn acteerprestaties waren ondermaats", vertelde Van der Maat over die audities in een interview met VRT NWS in 2015. Voor en tijdens de opnames van "Koko Flanel" kreeg Van der Maat daarom begeleiding van onder meer acteur Hugo Van den Berghe en actrice Blanka Heirman.

"Ze had wel wat bijles nodig", herinnert Urbanus zich. "Ook Herbert Flack (die een bijrol had in "Koko Flanel", red.) heeft Bea een snelcursus acteren gegeven.  Maar ondanks dat ze geen ervaring had en dat ze zelf vrij onzeker was, heeft ze het uiteindelijk fantastisch gedaan", benadrukt hij. 

Ze had helemaal geen sterallures

Stijn Coninx, regisseur

In "Koko Flanel" schitterde Van der Maat niet alleen naast Urbanus en Herbert Flack, maar ook naast Jan Decleir, Willeke van Ammelrooy, Ann Petersen en Koen Crucke. "Het was een periode van zeer fijne samenwerking met topacteurs en dat resulteerde in een film met heel wat hilarische scènes", besluit Coninx. 

"Koko Flanel" is tot op heden een van de meest succesvolle Belgische films ooit, maar dat heeft weinig impact gehad op de persoonlijkheid van Van der Maat. "Ze is altijd heel gewoon gebleven. Ze had helemaal geen sterallures", vertelt Coninx.

De laatste jaren verwaterde het contact tussen Coninx en Van der Maat. "Ze had geen ambitie om zich vol op een acteercarrière te werpen en we zijn uiteindelijk beiden verschillende richtingen uitgegaan", verklaart de regisseur. 

Toplerares

Na de opnames van "Koko Flanel" trok Van der Maat met Won Ton Ton nog naar de Verenigde Staten, maar een internationale doorbraak kwam er niet, omdat ze net op dat moment zwanger werd. "Ze is toen aan een ander leven begonnen, ook zingen kwam vanaf dan op de tweede plaats", aldus Coninx.

Van der Maat presenteerde nog enkele tv-programma's en bracht in 1996 nog een solo-album uit, maar begin jaren 2000 nam ze afscheid van de mediawereld. In 2004 maakte ze de overstap naar het onderwijs. "Ze sprak en zong perfect in het Engels en het verbaast me niet dat ze dat talent op die manier heeft benut. Ik heb ook van verschillende mensen gehoord dat het een toplerares was", besluit Coninx.

In 2015 sprak VRT NWS met Bea Van der Maat over haar leven en werk. Dat interview kan je nog eens lezen via deze link.

Meest gelezen