Calamares van Belgische afkomst: hoe kan dat? En welke vissoorten verdwijnen bij ons of komen er bij?
Volledig scherm
PREMIUM
Calamares van Belgische afkomst: hoe kan dat? En welke vissoorten verdwijnen bij ons of komen er bij? © Getty Images / rv

Binnenkort geen kabeljauw of zalm meer? Exotische vissoorten zoals inktvis nemen Noordzee over: hoe kan dat? En wat betekent dit voor ons bordje vis?

Als je de vis op het bord van de gemiddelde Belg bekijkt, zie je vooral zalm of kabeljauw. Nochtans staat tong op nummer één als meest gevangen vissoort, dit jaar voor het eerst gevolgd door de inktvis. Hoe komt het dat die ‘exotische’ vis plots massaal in de Noordzee zwemt? En wat betekent dit voor de toekomst van ons Belgische visaanbod? “We zien populaire vissoorten van bij ons verdwijnen en nieuwe of ‘oude bekende’ soorten opduiken.”

  1. Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
    PREMIUM

    Annelies heeft vorm van ontste­kings­reu­ma en is pijnvrij dankzij plantaardi­ge voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?

    Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing?
  2. “Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
    PREMIUM

    “Opmerke­lijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakres­tau­rant van Europa?

    Als een vleesrestaurant een ster, de titel van beste steakrestaurant van Europa én die van vierde beste van de wereld op zijn naam heeft staan, boek je er weleens graag een tafeltje. De culinaire recensenten zijn duidelijk fan, maar wat vindt de ‘gewone’ steakliefhebber ervan? Stijn Baert nam de proef op de som en ging eten bij Carcasse in Koksijde. Is het vlees écht zo lekker? En hoeveel betaal je ervoor? “Hier durven ze hun eigen keuzes te maken.”