Gouverneur Tarcísio de Freitas van São Paulo belooft een onderzoek.
AFP

Minstens 8 doden bij politieoperatie in Brazilië: wraakactie na moord op agent?

Bij een politieactie in de Braziliaanse kuststad Guarujá, in de deelstaat São Paulo, zijn minstens acht mensen om het leven gekomen. Burgers beschuldigen de agenten van machtsmisbruik en marteling tijdens een wraakactie. Provinciegouverneur Tarcísio de Freitas ontkent dat er "excessen" zijn gebeurd, maar belooft wel een onderzoek.  

Verschillende inwoners van Guarujá zeggen aan Braziliaanse media dat politieagenten minstens een man hebben gemarteld en vermoord. In totaal zouden ze nog zo'n 60 mensen in arme buurten met de dood hebben bedreigd. Provinciegouverneur Tarcísio de Freitas bevestigt dat er acht dodelijke slachtoffers zijn, maar zegt dat er geen excessen hebben plaatsgevonden. De ombudsman van de deelstaat São Paulo heeft het over minstens tien doden.

De politieactie is vorige vrijdag begonnen, na de moord op een agent. "We gaan het onderzoeken, we gaan arresteren, we gaan het voor de rechter brengen", zegt de provinciegouverneur. "Dat is precies wat er dit weekend is gedaan. Ik ben buitengewoon blij met het optreden van de politie en zeer bedroefd door wat er is gebeurd, want niets zal een familieman terugbrengen."

Tarcísio de Freitas is een bondgenoot van de radicaalrechtse oud-president Jair Bolsonaro en was minister in diens regering, van 2019 tot 2022. Op Twitter meldt hij dat de schutter die de politieagent heeft neergeschoten intussen is opgepakt. Eerder waren al drie andere betrokkenen opgepakt.

De Braziliaanse politie heeft een gewelddadige reputatie. Vorig jaar zijn in het land minstens 6.133 mensen om het leven gekomen door politiegeweld. Dat betekent gemiddeld 17 doden per dag. Dat blijkt uit onderzoek van het nieuwsportaal G1, het Braziliaanse Forum voor Openbare Veiligheid en de Universiteit van São Paulo.

Meest gelezen