Hoe krijg je groene bananen sneller rijp? En smaken ze dan nog even lekker?
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis: zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of wil opeten als krachtvoer voor je work-out. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? En hoeveel tijd moet je rekenen om die groene bananen zo snel mogelijk geel te krijgen?
“Als je de bananen nog even wil bewaren en als ze nog niet voor directe consumptie zijn, koop je er best groene”, zegt Zincke Vandenbroucke, manager Groenten en Fruit bij Delhaize. “Hoe geler de bananen, hoe rijper ze vanzelfsprekend zijn, en hoe sneller je ze moet opeten. Wil je meteen zoete, rijpe en malse bananen eten zonder dat je nog tijd wil besteden aan het rijpen, kijk dan in de rayon van het vers fruit naar de exemplaren met bruine stippen en vlekjes. Die zijn heel rijp en dus ook het zoetst.”
De manier waarop je de bananen thuis bewaart, draagt veel bij aan de rijpheid ervan. “Wat je ook doet: bewaar bananen niét in de koelkast”, tipt Vandenbroucke. “Dat is geen goed idee, omdat ze in de koelkast grauw en grijs worden. Hetzelfde geldt voor koude en tochtige plekken. Zorg voor een droge bewaarplaats op kamertemperatuur.”
Hou de bananen samen
Hoe je ze bewaart, hangt dan weer samen met wanneer je de banaan wil opeten. Als je tijd hebt om ze langzaam te laten rijpen, is de fruitschaal de ideale plaats. “Hou de bananen in een tros bij elkaar. Zo rijpen ze sneller dan apart. Wat ook helpt: leg de bananen naast ander (rijp) fruit, zoals appelen en peren. Dat fruit produceert ethyleen, een soort gas dat ervoor zorgt dat vruchten sneller gaan rijpen. Het gas helpt zetmeel om te zetten in suiker. Bananen rijpen sneller in de buurt van ander fruit. Het omgekeerde geldt ook: leg een rijpe banaan bij ander, minder rijp fruit en je krijgt hetzelfde resultaat. De appelen en de peren gaan sneller rijpen.”
Hoe krijg je een banaan instant rijp?
Wil je het rijpingsproces versnellen omdat je de banaan nu nodig hebt? Dan is het een goed idee om de bananen in een papieren of plastieken zak te steken. De ontwikkeling van het ethyleengas zal zo nog een stuk versnellen. En je kan het proces eventueel nog meer versnellen door extra ander fruit toe te voegen aan diezelfde zak. Zo kan je binnen twee dagen al meteen heel rijpe bananen krijgen.”
Door een banaan in de oven of microgolfoven op te warmen, versnel je het rijpingsproces
Is twee dagen niet snel genoeg? Dan moet je de ietwat grovere middelen gebruiken. Steek de onrijpe banaan in de oven, leg ze op een bakplaat of in een ovenschotel en schuif de banaan in een op 150 graden voorverwarmde oven. Binnen het uur heb je een rijpe banaan. Let wel op: de banaan zelf is rijp, maar de smaak rijpt niet per se mee. Hou er verder ook rekening mee dat je de banaan even laat afkoelen voor je er je tanden inzet.
Als zelfs een uur niet snel genoeg is, zou de microgolfoven de reddende (rijpings)engel zijn. Twee minuten zou volstaan om van een groene een gele én malse banaan te maken. Prik wat gaatjes in de schil en schuif hem de microgolfoven in. Maar opnieuw: hou rekening met de nodige afkoeltijd om van een écht lekkere bananensmaak te kunnen genieten. Is de banaan op het randje van rijp en onrijp, dan helpt het soms om die een dagje in de zon te leggen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FOODTREND. Bier op basis van brood: hoe lekker is dat? En proef je dat brood er ook in?
-
PREMIUM
“Dit vlees is een betaalbaarder alternatief voor een klassieke steak”: topslager Hendrik Dierendonck beantwoordt 10 lezersvragen over de barbecue
Tijd om de barbecue van onder het stof te halen want hét barbecueweekend van het jaar staat voor de deur. Maar hoe maak je een côte à l’os klaar op de barbecue? Welke betaalbare stukken vlees zijn er? En hoe krijg je jouw rooster in topconditie? We legden 10 van jullie lezersvragen voor aan topslager Hendrik Dierendonck en groentenexpert Paul Florizoone. -
Verdwijnen bij ons bruine eieren binnenkort ook uit de supermarkt, zoals in Nederland?
In onze buurlanden Nederland en Duitsland zijn bruine eieren steeds moeilijker te vinden in de winkelrekken. Witte eieren krijgen meer ruimte in de supermarkten en ook Nederlandse boeren geven de voorkeur aan witte leghennen. Maar wat is het verschil tussen witte en bruine eieren? En volgen Belgische supermarkten daar ook in binnenkort? -
-
PREMIUM
Is het echt gezonder om brood eerst in te vriezen en pas na het ontdooien op te eten? En wat doet het met je lichaam?
-
Independer
LEZ in België: in welke steden riskeer je 350 euro boete vanaf een derde overtreding?
De LEZ of lage emissiezones bakenen die steden af waar je met bepaalde diesel- en benzinewagens niet meer binnen mag. Welke euronorm per brandstofsoort is (voorlopig) nog wel toegelaten? Kun je een uitzondering krijgen? En hoe hoog zijn de boetes? Independer.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"
Samen met mozzarella is fetakaas ongetwijfeld één van de populairste kazen om toe te voegen aan een zomerse salade. Maar de ene feta is de andere niet. “De kaas wordt gemaakt van schapenmelk en geitenmelk”, verklapt kaasmeester Frederic Van Tricht. “Hij moet romig aanvoelen in de mond.” Welke versie uit de supermarkt leunt goed aan bij die verwachtingen? Hij proeft er 10 en deelt de ultieme bewaartips. “Dit is echt geen geld voor wat je in de plek krijgt.” -
PREMIUM
Zij bedenken de koekjes, bieren of pralines die je koopt: “De smaak deed me fronsen, maar die creatie bleek een succes”
-
8
Twee derde van reclame rond scholen en openbare gebouwen gaat over alcohol of ongezonde voeding
-
HLN Shop
Ken jij deze vijf types barbecue al? Van oldskool met houtskool tot Japanse verfijning
Tijdens het plannen van een grillfeest krijgen we al snel een luxeprobleem op ons... bord: het aanbod in de winkels beperkt zich niet meer tot een rooster met een bakje kolen onder. Anno 2024 vind je barbecues in alle denkbare soorten en maten. Hoe pik je hier het juiste exemplaar voor jou uit? HLN Shop plaatst vijf types barbecues in de kijker en bespreekt hun troeven en bijzonderheden. -
Livios
Bakken regen deze week: hoe vermijd je vervuild water in je regenput?
Met een regenwaterput kan je flink besparen op je waterfactuur. Maar hoe zorg je ervoor dat zowel de put als het opgevangen water van uitstekende kwaliteit blijven? Bouwsite Livios geeft vijf tips om zelf je regenwaterput te onderhouden. -
Voor eens en altijd: zijn ijsblokjes in wijn om af te koelen een goed idee of niet?