©Aleksander Rubtsov/Blend Images LLC

FOD Economie waarschuwt voor touwtjes aan kinderkleding: "Kunnen vast komen te zitten waardoor kindje kan stikken"

De FOD Economie waarschuwt voor de mogelijke risico's van touwtjes aan kinderkleding. Uit controles van de overheidsdienst blijkt dat de koordjes regelmatig te lang zijn of op andere manieren niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen. "Koordjes of lussen kunnen vast komen te zitten waardoor een kindje kan stikken. Ouders moeten niet panikeren, maar wel aandachtig zijn bij het shoppen."

Medewerkers van de Federale Overheidsdienst Economie gingen in 2021 en 2022 langs in verschillende Belgische kledingwinkels en grootwarenhuizen om kinderkleding te controleren. Ze zochten specifiek naar kledingstukken met (trek)koordjes die een mogelijk veiligheidsrisico kunnen inhouden voor jonge kinderen (tot 14 jaar).

"Voor kinderen onder de 7 jaar is het verboden om kledingstukken te maken met touwtjes die in de buurt van het aangezicht komen", legt woordvoerder Lien Meurisse uit. "Het is bovendien verboden om touwtjes te hebben die je kan doortrekken, omdat je zo de ene kant langer kan maken dan de andere kant."

Voor kinderen tussen 7 en 14 jaar mogen de koordjes daarnaast maximaal een bepaalde lengte hebben. "Bij broeken en shorts mogen decoratieve touwtjes (die je niet kan doortrekken) maximum 14 centimeter zijn. Touwtjes waar je een knoop in moet kunnen leggen, mogen maximum 20 centimeter lang zijn."

Een aantal kledingstukken die niet aan de kledingvoorschriften voor kinderen voldoen:

Risico's

Die regels zijn Europees vastgelegd om ongevallen te voorkomen. "Want koordjes of lussen aan kinderkleding kunnen vast komen te zitten. Bij kleinere kinderen kan dat bijvoorbeeld aan de glijbaan of andere speeltuigen gebeuren. Bij grotere kinderen op de fiets, in de lift of de bus. De touwtjes hangen vast, het toestel beweegt en kinderen kunnen daardoor stikken of bekneld geraken."

Volgens de FOD Economie gebeuren daardoor ernstige ongevallen. "We hebben geen specifieke cijfers, maar er gebeuren wel degelijk ongevallen in Europa. Er kunnen zelfs dodelijke ongevallen gebeuren. Dat is ook de reden dat we ouders die kledij voor kinderen kopen willen waarschuwen voor de mogelijke risico's van touwtjes aan kledij."

BEKIJK - Lien Meurisse van FOD Economie toont de verboden kleding:

Videospeler inladen...

Controle

Tijdens hun controle nam de overheidsdienst 40 kledingstukken mee voor een grondige analyse. Daaruit blijkt dat 31 artikelen niet voldoen aan de regelgeving zoals hierboven beschreven. 30 kledingstukken bleken zelfs een ernstig of hoog risico voor de veiligheid te hebben.

De 23 kledingstukken die het risiconiveau "hoog" kregen mogen niet meer geproduceerd of verkocht worden. De 7 artikelen met risiconiveau "ernstig" worden bovendien ook teruggeroepen bij consumenten. De producent van het andere artikel (met risiconiveau "middelhoog") moet zijn product aanpassen of stoppen met de verkoop ervan.

Volgens de FOD Economie hebben de meeste producenten de nodige acties ondernomen. "Het is ook niet zo dat op heel de markt driekwart van de kledij met touwtjes in overtreding is. Ouders moeten dus niet panikeren, maar het is wel belangrijk om aandachtig te zijn als je kleding voor kinderen koopt."

Tips voor ouders die kinderkledij gaan kopen: 

  • Kies kleding die aangepast is aan de maat van het kind. Te grote kledij geeft een risico op vasthangen.
  • Laat schouderbandjes niet onder de taille hangen omdat dat "in" is. De lussen die zo ontstaan, kunnen gekneld raken in een bewegend object (bus, fiets, enz.).
  • Knip de ophanglussen van kledingstukken die in winkels worden opgehangen af aan de binnenkant. Bij het dragen van het kledingstuk kunnen ze een risico vormen voor beknelling.
  • Koop of gebruik voor kinderen jonger dan 7 jaar nooit kleding (jas, trui, sweater, nekwarmer) met koordjes aan het hoofd- en nekgebied. Die koordjes zijn niet toegestaan en zijn gevaarlijk.
  • Draag geen kledingstuk meer dat een producent of fabrikant om veiligheidsredenen heeft teruggeroepen en volg de terugroepinstructie.

Meest gelezen