Aantal toeristen Akropolis in Athene wordt binnenkort beperkt én bezoek zal verlopen met tijdslots

Een bezoek aan de Akropolis, de belangrijkste archelogische site van Griekenland, zal binnenkort een beetje anders verlopen. Vanaf volgende maand mogen niet meer dan 20.000 toeristen per dag de wereldberoemde antieke site in de Griekse hoofdstad Athene bezoeken. Bovendien zal er worden gewerkt met tijdslots.

De Akropolis in Athene is een van de beroemdste en drukst bezochtste sites ter wereld. Per dag stromen tot 23.000 mensen naar de antieke stadsburcht. Het gros van die bezoekers komt in de loop van de voormiddag aan.

Om een trechtereffect en lange wachtrijen zoveel mogelijk te vermijden, gaat het Griekse ministerie van Cultuur het bezoek aan de Akropolis beter stroomlijnen. "Dat doen we om het monument beter te beschermen én om de bezoekerservaring te verbeteren", zegt minister van Cultuur Lina Mendoni. "23.000 mensen is een enorm aantal. Toerisme is uiteraard wenselijk voor ons land en voor ieder van ons. Maar we moeten erop toezien dat excessief toerisme het monument geen schade toebrengt."

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Binnenkort zal het aantal bezoekers dat tot de Akropolissite wordt toegelaten daarom worden beperkt tot 20.000 per dag. Om te vermijden dat die rond hetzelfde moment aankomen, zal worden gewerkt met tijdslots. Tussen 8 en 9 uur zullen 3.000 bezoekers worden toegelaten, tijdens het daaropvolgende uur 2.000, en gedurende de rest van de dag zullen de aantallen schommelen. Bezoekers mogen wel zo lang als ze willen op de site blijven. 

De nieuwe maatregel gaat vanaf 4 september in, en wordt gedurende enkele maanden getest en verfijnd. Vanaf april volgend jaar moet hij dan definitief van kracht worden.

Vorig jaar lokte de Akropolis 3 miljoen bezoekers. Vorige maand, toen Griekenland werd getroffen door een hittegolf, ging het monument enkele dagen lang uitzonderlijk dicht rond de middaguren.

Meest gelezen