Politie patrouilleert bij Khans residentie in Lahore.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Populaire Pakistaanse ex-premier Imran Khan is gearresteerd na veroordeling voor corruptie

In Pakistan heeft de politie ex-premier en huidig oppositieleider Imran Khan gearresteerd. Dat gebeurde nadat een rechtbank Khan had veroordeeld tot drie jaar cel. Tijdens zijn premierschap verkocht hij onrechtmatig cadeautjes die hij had ontvangen in zijn functie van regeringsleider, oordeelde de rechter. 

Khan werd opgepakt in zijn residentie in Lahore, in het oosten van het land, melden Pakistaanse media. De 70-jarige ex-cricketspeler stond terecht voor beschuldigingen van corruptie.

Tijdens zijn premierschap (2018-2022) zou hij zichzelf hebben verrijkt, zo luidde de aanklacht. Er zouden geschenken zijn doorverkocht die hij had ontvangen tijdens buitenlandse reizen en volgens de autoriteiten eigendom waren van de staat. Het zou onder meer gaan om horloges die hij cadeau kreeg van een koninklijke familie. 

De rechter oordeelde dat Khans betrokkenheid in de corruptiezaak bewezen is, meldde de Pakistaanse televisie. Een van Khans advocaten heeft al laten weten in beroep te zullen gaan tegen het oordeel van de districtsrechtbank. 

Zijn partij Pakistan Tehreek-e-Inshaf (PTI) heeft de beslissing van de rechter veroordeeld en wil met de zaak naar een hogere rechtbank trekken. 

Probleem voor de komende verkiezingen

De veroordeling kan nog meer gevolgen hebben voor Khan. Tijdens de komende drie maanden (voor november) moeten er nationale verkiezingen plaatsvinden in Pakistan. Volgens experts zou de veroordeling een streep trekken door zijn kansen. 

Khan zat eerder dit jaar ook al even vast. Zijn aanhangers kwamen toen massaal op straat. Dat leidde tot bloedige rellen en heel wat arrestaties. Er wordt nu gevreesd voor nieuwe rellen; Khan heeft zijn aanhangers in een vooraf opgenomen boodschap gevraagd om geen geweld te gebruiken. 

Advocaten en aanhangers van Khan kwamen al meteen hun steun betuigen en hun ongenoegen uiten.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen