Herman De Croo vindt de hetze rond zijn pensioenbonus onrechtvaardig: “Ik heb te vlug gereageerd”

Oud-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open Vld) heeft zijn ontvangen pensioenbonus te snel teruggestort. Dat zegt de politicus zelf in een interview met Business AM. Hij noemt de heisa die ontstaan is “onrechtvaardig”.


Beluister hier het volledige interview met Herman De Croo:


Wat voorafging: In maart raakte bekend dat oud-Kamervoorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo te veel pensioen uitgekeerd kregen. De Croo besliste om zijn aandeel terug te storten. Bracke daarentegen hield vol dat de bonus gerechtvaardigd was. Hij trekt nu naar de rechtbank om zijn gelijk te halen.

  • De Croo: “In mijn geval was de ophef bijzonder onrechtvaardig, want ik had aan een belangrijke uittredingsvergoeding verzaakt die door honderden parlementairen wordt ontvangen, door mij opnieuw kandidaat te stellen en ontslag te nemen in het Vlaams Parlement. Ik had zelf geen idee. De uitkering van Kamervoorzitter is uiteraard lager dan die van parlementair. Ik heb enkele dagen nodig gehad om te begrijpen wat er gebeurde. En dan heb ik gezien dat die aanvallen zo hard waren.”
  • “Ik was razend. Ik heb te vlug gereageerd, want in plaats van een van de twee vergoedingen te behouden, heb ik mij kwaad gemaakt. Een beetje halsoverkop heb ik naar mijn bank gebeld en 210.000 euro aan ontvangen belastinggeld teruggestort. De bank vond ik daar recht op had, want ik had aan de andere uitkering verzaakt. Het enige bericht dat ik van de Kamer heb ontvangen, is een fiche waarop gemeld werd dat ik het geld teruggestort had.”
  • “De uitkering aan de voorzitters of aan een weduwe loopt al sinds 1971. Tientallen voorzitters na mij hebben weliswaar onverschillig de gewone uittreding ontvangen waaraan ik had verzaakt. Ik ben waarschijnlijk de enige parlementair die vandaag de dag geen enkele uitkering ontvangt na zijn functies. Dus ik blijf nog altijd kwaad op de hetze die men heeft aangestoken. Als het proces dat Siegfried Bracke nu voert tegen de Kamer hem gelijk geeft, gaat men zich toch vragen moeten stellen”, aldus De Croo.
Meer