Videospeler inladen...

Hiroshima herdenkt slachtoffers van eerste aanval met atoombom 78 jaar geleden

In de Japanse stad Hiroshima zijn de slachtoffers herdacht van de eerste aanval met een atoombom, exact 78 jaar geleden. Om 8.15 uur, het tijdstip waarop de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay op 6 augustus 1945 de atoombom 'Little Boy' op Hiroshima had gedropt, werd een minuut stilte gehouden.

Onder meer burgemeester Kazumi Matsui en premier Fumio Kishida namen in het Vredespark deel aan de herdenkingsplechtigheid. In een toespraak wees de burgemeester op de toenemende nucleaire dreiging in de wereld. Hij riep alle regeringsleiders op om afstand te nemen van het principe van nucleaire afschrikking.

Burgemeester Matsui toonde zich wel hoopvol over het feit dat de G7-leiders tijdens hun top in mei een bezoek aan het Vredespark hadden gebracht. Dat toont aan dat "de geest" van Hiroshima hen heeft bereikt, zo klonk het.

Bij de Amerikaanse aanval op Hiroshima zijn 78 jaar geleden 140.000 mensen om het leven gekomen. Een deel van de slachtoffers stierf onmiddellijk, anderen overleden maanden later als gevolg van de straling. Bij een tweede atoombom op Nagasaki, drie dagen later, vielen bijna 75.000 doden.

BEKIJK - Archiefbeelden van toen laten de vernietiging zien:

Videospeler inladen...
Yomiuri
Yomiuri

Meest gelezen