Dimitri Berlanger

Alle bewoners van kraakpand Vilvoorde vrijgelaten na vondst lichaam, overlijden niet gelinkt aan vechtpartij

Alle bewoners die opgepakt werden na de vondst van een lichaam in een kraakpand in Vilvoorde zijn opnieuw vrijgelaten. Dat bevestigt het parket van Halle-Vilvoorde. Volgens burgemeester Hans Bonte was er sprake van een dodelijke vechtpartij, maar die feiten staan volledig los van elkaar. 

Maandagavond werd in een kraakpand in de Kolveniersstraat in Vilvoorde een lichaam aangetroffen. Eerder die dag had er al een vechtpartij plaatsgevonden, maar in tegenstelling tot wat de burgemeester van Vilvoorde zei, heeft het overlijden niets met die vechtpartij te maken. De vechtpartij werd door de politie afgehandeld, en het parket is daar niet in tussengekomen. 

"Ik kan bevestigen dat er maandagavond een overleden persoon werd aangetroffen in een kraakpand en dat het parket een wetsdokter heeft aangesteld die aanwijzingen zag voor een gewelddadig overlijden”, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. "Er werd een onderzoeksrechter gevorderd voor moord lastens onbekenden en die is ter plaatse afgestapt met een wetsdokter, de technische recherche van de federale politie en het parket." 

De identiteit van het slachtoffer is nog niet gekend

Carol Vercarre - parket Halle-Vilvoorde
Videospeler inladen...

14 mensen die op dat moment in het kraakpand aanwezig waren, werden opgepakt. Maar allemaal werden ze intussen opnieuw vrijgelaten. "Het gaat over 7 meerderjarigen en 7 minderjarigen, ze verblijven allemaal illegaal in ons land. Op dit ogenblik zijn er geen aanwijzingen dat ze iets te maken hebben met het overlijden."

Vandaag zal een autopsie uitgevoerd worden. "De identiteit van het slachtoffer is niet gekend." Er wordt ook nog onderzocht wanneer het slachtoffer precies overleden is. 

Dimitri Berlanger

"Falend uitwijzingsbeleid"

Voor burgemeester Bonte zijn de feiten "een schrijnend voorbeeld van een falend uitwijzingsbeleid". De krakers zijn volgens hem al verschillende keren uitgewezen, "maar ze houden zich nog steeds op het grondgebied op". 

Het is uitermate frustrerend voor onze politiediensten en een schrijnend voorbeeld van een falend uitwijzingsbeleid

Hans Bonte - burgemeester van Vilvoorde (Vooruit)

De oplossing is volgens Bonte dan ook duidelijk. "Men moet de rechtsstaat respecteren. Asielprocedures voorzien verschillende stappen, maar als men finaal het oordeel krijgt dat men uitgewezen moet worden, is het aan de rechtsstaat om zich te bewijzen. Dan moet men effectief mensen laten repatriëren, soms gedwongen."

BELUISTER - Het volledige gesprek met burgemeester Hans Bonte uit "De ochtend" op Radio 1:

Nog in tegenstelling tot wat de burgemeester zei is het pand waar de feiten plaatsvonden geen eigendom van het Katholiek Onderwijs Vilvoorde. De directeur heeft via mail laten weten dat een aanpalend pand inderdaad hun eigendom is, en dat er plannen zijn om de panden waar het nu over gaat ook te kopen. "Maar de eigenaar reageert al meer dan een jaar niet meer op onze pogingen om contact met haar op te nemen. Zodra we de panden verworven hebben, kunnen we ze afbreken."

Meest gelezen