Patiënten van ZNA kunnen bril, hoorapparaten en kunstgebit nu tijdens operatie bij zich houden in 'bedbox'

Patiënten in de ziekenhuizen van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) kunnen voortaan hun brillen, hoorapparaten en gebitsprotheses altijd bij zich houden dankzij een bedbox. Die moesten vroeger op de kamer blijven tijdens operaties. Nu kunnen patiënten die hulpmiddelen opbergen in een doosje aan hun bed. Zo kunnen ze die tot vlak voor de operatie en meteen daarna gebruiken. "Dat is goed voor de communicatie met de patiënt en voor hun comfort."

In de ziekenhuizen van ZNA doet de bedbox zijn intrede. Dat is een kartonnen doosje dat aan een bed kan gehangen worden. Daarin kunnen dan brillen, hoorapparaten en gebitsprotheses bewaard worden tijdens operaties of bepaalde onderzoeken. Vroeger moesten die op de kamer achtergelaten worden. Omdat patiënten soms vrij lang op het operatiekwartier moeten blijven, zowel voor als na de narcose, konden ze die dus een hele tijd niet gebruiken. 

"Dat betekent dus dat een patiënt een hele tijd niet goed ziet, niet goed hoort of niet goed kan praten", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. "Dat levert problemen als je uitleg wil geven of vragen wil stellen voor of na de narcose. Het is ook niet goed voor de eigenwaarde van mensen."

Patiënten willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven en zich comfortabel voelen

Véronique De Landsheer, hoofdverpleegkundige chirurgisch daghospitaal ZNA Middelheim

Het dagziekenhuis in het ZNA Middelheim mocht de bedbox het afgelopen jaar al testen als proefproject. Zowel patiënten als personeel zijn enthousiast. "Patiënten willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven en zich comfortabel voelen", zegt Véronique De Landsheer, hoofdverpleegkundige van het chirurgisch dagziekenhuis. "Als ze die hulpmiddelen zo lang mogelijk kunnen gebruiken, is dat een grote meerwaarde. Het komt ook de communicatie met de patiënten ten goede."

Zo worden er vlak voor en vlak na een operatie nog heel wat vragen gesteld aan patiënten. "We vragen vooraf nog eens of we de juiste patiënt hebben, voor de juiste ingreep, welke allergieën ze eventueel hebben. Na de operatie vragen we of ze pijn hebben. Als ze dan kunnen antwoorden met hun tandprothese is dat natuurlijk veel aangenamer. Met hun bril of hoorapparaat kunnen ze dan ook altijd goed zien wie er aan het bed staat en de vragen goed horen. De patiënten zijn ook geruster voor ze onder narcose gaan." 

Het idee komt van een kankerspecialiste van het ZNA die zelf een hoorapparaat draagt. Zij zag de bedbox in een Nederlands ziekenhuis. ZNA heeft er nu zelf een ontwikkeld in samenwerking met drukkerij Baskerville uit Kontich. De bedbox is gemaakt van stevig karton en is af te sluiten met een vouwslotje. Hij meet 20 x 7 x 16 centimeter en heeft twee oren om hem aan het bed te hangen. Na het proefproject in het Middelheimziekenhuis zal ZNA de box nu ook in hun andere ziekenhuizen invoeren.

Meest gelezen