Organisatie IJzerwake stapt naar Raad van State om verboden "Kameraadschapsavond" toch te kunnen laten doorgaan

De organisatie van de IJzerwake trekt naar de Raad van State om hun "Kameraadschapsavond" toch te kunnen laten doorgaan. Het Iepers stadsbestuur besliste maandag om die zangavond te verbieden.

De stad verbiedt de "Kameraadschapsavond" aan de vooravond van de IJzerwake omdat er te veel onduidelijkheid zou zijn over de bedoeling van het evenement en het de openbare orde zou kunnen verstoren. De organisatie is het daar niet mee eens en start een spoedprocedure bij de Raad van State om toch nog een vergunning af te dwingen. 

IJzerwake kondigt de "Kameraadschapsavond" op zijn website aan als "een traditionele zangavond waarbij vertegenwoordigers van verschillende nationalistische verenigingen strijdliederen komen brengen."

"Frontnacht light"

De "Kameraadschapsavond" vervangt Frontnacht, het festival dat vorig jaar aan de vooravond van IJzerwake zou plaatsvinden en waarover veel commotie ontstond. Artiesten op de affiche van Frontnacht werden in verband gebracht met fascisme en neonazisme. Het stadsbestuur verbood het evenement. Volgens burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) is de "Kameraadschapsavond" een "Frontnacht light". 

Volledige IJzerwake verboden?

Het conflict tussen het stadsbestuur en de organisatie blijft aanslepen. Ook over het ondertekenen van het vredescharter is er al een tijd onenigheid. IJzerwake vzw, de radicale afsplitsing van de IJzerbedevaart, tekende dat charter maar voegde er een brief bij met opmerkingen.

Het stadsbestuur eist dat de organisatie het vredescharter opnieuw en zonder opmerkingen ondertekent. Daarvoor krijgt ze nog een week de tijd. De organisatie laat verstaan dat ze het charter al getekend heeft en de opmerkingen niet zal laten vallen. De kans bestaat dat de stad daarom de vergunning voor het volledige IJzerwake-weekend eind augustus intrekt. 

Meest gelezen