Stappen is gezond - en dat hoeven er niet gigantisch veel te zijn.
Ezra Bailey

10.000 stappen per dag? Al bij minder dan 5.000 krijgt je gezondheid een boost (maar hoe meer, hoe beter)

Goed nieuws voor wie niet aan het dagelijkse aantal van 10.000 stappen geraakt: uit grootschalig onderzoek bij 226.000 mensen wereldwijd blijkt dat er al een gezondheidswinst optreedt vanaf 4.000 stappen. Maar voor je je in de zetel laat ploffen: hoe meer stappen je zet, hoe hoger de voordelen blijven. 

10.000 stappen per dag. Het geldt als het magische aantal voor gezond leven en voldoende bewegen. Veel stappentellers zijn er nog altijd op afgesteld. Wie elke dag aan 10.000 stappen raakt, geniet van heel wat gezondheidsvoordelen, luidt het. Daarvoor hoef je zelfs niet eens te sporten. 

Die stelling blijft sowieso overeind. Alleen: met heel wat minder kom je ook al een heel eind, zo blijkt uit een nieuwe studie waarover onder meer de BBC bericht.

Voor de resultaten zijn 17 verschillende studies gecombineerd. Er werkten wereldwijd maar liefst 227.000 mensen mee aan de studies, onder leiding van de Medische Universiteit van Lodz (Polen) en de Johns Hopkins University School of Medicine (VS). 

Dit zijn de voornaamste conclusies:  

  • Vanaf 4.000 stappen per dag daalt het risico op vroegtijdig overlijden door gelijk welke oorzaak. Bij elke 1.000 stappen daar bovenop, is er een verdere daling van telkens 15 procent.  
  • Vanaf ruim 2.300 stappen verlaagt het risico op sterfte door aandoeningen aan hart en bloedvaten. Dat risico daalt daarna stelselmatig verder; het zou gaan om 7 procent bij elke 500 stappen. 
  • Hoe meer stappen je doet per dag, hoe groter de gezondheidsvoordelen blijven. Zelfs bij mensen die tot 20.000 stappen per dag haalden, bleven de voordelen oplopen. 
  • De voordelen gelden evenzeer voor mannen als voor vrouwen, en komen terug in zowel subtropische als koudere regio's. 
  • De voordelen gelden voor alle leeftijden, al bleken ze het grootst bij mensen onder 60 jaar. 

Poetsen is gezond

"Hoe meer je stapt, hoe beter," vat Maciej Banach, professor cardiologie in Lodz, samen. Omgekeerd draagt een sedentair leven waarbij je te veel en te lang zit, wellicht bij tot een hoger risico op cardiovasculaire aandoeningen en een korter leven. Meer dan een kwart van de wereldbevolking zou te weinig bewegen. 

Het goede nieuws is dan weer dat het niet enkel om stappen tellen draait. Ook andere vormen van bewegen zonder daarom echt te sporten, zoals poetsen in huis, de boodschappen dragen, rechtop staan en wat over en weer bewegen tijdens staand bellen kunnen al helpen. 

Help, ik tel mijn stappen niet!

Lang niet iedereen heeft een stappenteller. Omgerekend in tijd moet je over een hele dag opgeteld toch minstens een halfuurtje hebben gestapt om aan 3.000 stappen te raken of meer (afhankelijk van je tempo).

Dat lijkt misschien veel, maar als je veel kleine eindjes wandelt en bijvoorbeeld de trappen neemt in plaats van de lift, kom je al een heel eind. Voor wie een zittend beroep heeft, blijft het belangrijk om regelmatig eens recht te staan en wat te wandelen. 

Meest gelezen