Wie stak "de meest wankele pub van het Verenigd Koninkrijk" in brand?   

In Staffordshire in Engeland is afgelopen weekend "The Crooked House" afgebrand, een iconische pub in de regio. De lokale politie onderzoekt het voorval, want de brand blijkt aangestoken. Omwonenden en liefhebbers van "de meest wankele pub" van het Verenigd Koninkrijk komen met allerlei theorieën over wie dat gedaan kan hebben. Een brand met een geurtje aan.  

Een gebouw dat al sinds 1765 het landschap van Dudley - dicht bij Birmingham in Engeland -  bepaalt, is "The Crooked House". Wat begon als een hoeve met een heel andere naam, groeide uit tot een iconische pub. Het gebouw kreeg zijn opvallende wankele naam en uitstraling omdat er in de 19e eeuw steenkool onder de grond van het gebouw werd gehaald.   

Ondertussen staat één kant van het gebouw zo'n 1,2 meter lager dan de andere kant. Niet meer dan gepast dat het café de naam "The Crooked House" kreeg. Het werd de "meest wankele pub" van het Verenigd Koninkrijk genoemd en heel wat toeristen kwamen langs om het aparte gebouw te bewonderen. 

Aangestoken brand

Tot er afgelopen weekend een brand uitbrak in het gebouw, en er weinig overbleef van de pub. Wat er toch nog bleef staan, werd op maandag al weggehaald met een bulldozer. Veel omwonenden en liefhebbers zijn er het hart van in. Er kwamen dinsdag volgens BBC tussen de 200 en 250 mensen naar de pub en sommigen namen zelfs stenen mee als herdenking.  

PA Wire/PA Images
PA Wire/PA Images

Ook burgemeester Andy Street vond "The Crooked House" een belangrijke historische en culturele waarde hebben en eiste dan ook dat er een grondig onderzoek werd gedaan naar de brand. Uit het onderzoek van de politie is ondertussen duidelijk dat de brand is aangestoken en ze behandelen de zaak als verdacht. 

Wilde theorieën van lokale inwoners

Enkel het onderzoek van de politie zal kunnen achterhalen wie achter de brand zat, maar dat houdt lokale inwoners niet tegen om met hun eigen theorieën te komen. Een verdachte die bij hen vaak ter sprake komt, is de nieuwe eigenaar van de pub.  

"The Crooked House" stond sinds maart te koop en werd nog maar negen dagen geleden overgenomen door de nieuwe eigenaar. Volgens sommige lokale inwoners zou die samenspannen met de eigenaar van de gronden langs de pub. Zo delen verschillende inwoners op X (het voormalige Twitter) de theorie dat de brand aangestoken zou zijn om meer plek te hebben om appartementsgebouwen te plaatsen.  

Gebouw als de bliksem tegen de grond

Het blijven theorieën die niet te verifiëren zijn, maar wat wel opvalt, is dat de pub twee dagen na de brand al volledig werd afgebroken en weggehaald door bulldozers, ingeschakeld door de nieuwe eigenaars. Volgens de gemeenteraad van Staffordshire was het onacceptabel en illegaal dat de pub zo snel gesloopt werd. De gemeente is een onderzoek gestart.

Ook voormalige eigenaar Tom Catton geeft aan de BBC mee dat hij het een opmerkelijke actie vindt. "Van een rechtstaande pub tot een puinhoop in minder dan 48 uur: te gek voor woorden. In elk gebouw waar er brand heeft gewoed, moet toch eerst een onderzoek gebeuren.”

De burgemeester hoopt dat de pub toch opnieuw kan heropgebouwd worden. "Het gebouw heeft een culturele en historische waarde en we moeten die beschermen. De pub mag niet tot het verleden behoren."  

Meest gelezen