thumbnail: null

Anderlecht neemt optie op titel na winst tegen Club Brugge

Het weekend van Anderlecht had niet beter kunnen zijn. Vrijdag al liet nummer twee punten liggen tegen Oostende, vandaag zette het Club Brugge met 2-0 opzij. Dendoncker en Kara tekenden voor beide goals, waardoor de Brusselaars nu al acht punten voorsprong hebben op AA Gent en negen op Club Brugge.

maj

Dat Club Brugge het moeilijk zou krijgen op Anderlecht stond in de sterren geschreven. De regerende kampioen was met evenveel punten als de huidige competitieleider aan Play-off 1 begonnen, maar kon na vier wedstrijden nog niet winnen: het sprokkelde amper twee punten. Anderlecht tankte donderdag dan weer vertrouwen door Manchester United tot verlengingen te dwingen in de Europa League. In die match raakte kapitein Hanni zogezegd geblesseerd, maar iedereen wist wel beter: Weiler spaarde de Tunesiër voor de kraker tegen Club Brugge.

Anderlecht

Club Brugge

Klasse van Dendoncker

En wat iedereen verwachtte, geschiedde: Anderlecht begon vol vertrouwen -en mét Hanni- aan de match en de eerste kansen waren dan ook voor de 33-voudige kampioen. En waar Teodorczyk eerst nog Butelle op zijn weg vond, trapte Leander Dendoncker in de 22ste minuut wel raak: hij nam de bal mooi mee, legde perfect klaar voor zijn linker en knalde dan loeihard in het dak van het doel. Pure klasse.

Amper tien minuten later stond het al 2-0: nu was het Kara die een hoekschop van Tielemans binnenkopte. Niet eens zo onlogisch, want bij Club liep het steeds minder goed en frustratie spatte eraf. Vijf minuten voor de pauze pakte Vormer na een opstootje met Teodorczyk een eerste gele kaart en op slag van rust trapte hij na op Tielemans: Gumienny was onverbiddelijk en de Nederlander mocht beschikken.

Izquierdo ontevreden

Ook na de rust bleef Anderlecht de beste ploeg. Butelle zag hoe Tielemans Chipciu en Trebel zijn kooi onder vuur namen, maar de Fransman was alert. Michel Preud’homme had het wel gezien en haalde tien minuten na de koffie al de onzichtbare Izquierdo van het veld. Die reageerde duidelijk ontstemd.

In de 66ste minuut stond dan toch bijna 2-1. Claudemir ging voorbij doelman Boeckx en zette laag voor, maar Wesley schoot de wenkende kans over een leeg doel. Pijnlijk, maar hij was niet de enige die een reuzenkans verkwanselde: twee minuten later kopte Teodorczyk een prinsheerlijke voorzet van Tielemans naast. De Pool werd vijf minuten later -onder luid applaus- uit zijn lijden verlost. De topschutter van de Jupiler Pro League sleepte Anderlecht in de reguliere competitie meermaals voorbij een dood punt met zijn goals, maar de laatste weken loopt het moeizamer voor de spits.

Vossen

Preud’homme bracht in de 77ste minuut nog Jelle Vossen in voor de zwakke Limbombe, en die bracht meteen een klein beetje vuur vooraan: hij tekende in de 80ste minuut voor het eerste (!) schot tussen de palen van blauw-zwart.

Anderlecht haalde intussen de voet van het gas: deze week wacht nog een midweekspeeldag en na de verlengingen in Manchester kon iedereen de rust wel gebruiken. En dus kreeg Hanni nog zijn welverdiende applausvervanging...en miste Trebel alweer een kans op de 3-0.

Winnaar van het weekend

En zo is Anderlecht de winnaar van het weekend: Club Brugge staat na vier matchen in Play-off 1 plots al op negen punten, nummer twee AA Gent raakte vrijdag al niet voorbij Oostende (klik voor verslag) en volgt al op acht punten. Deze week wacht bij teams een thuismatch: Anderlecht ontvangt Charleroi, Club Brugge Oostende (klik hier voor klassement).