© Reuters

Ecuadoraanse presidentskandidaat doodgeschoten bij aanslag

De Ecuadoraanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio is bij een gewapende aanval omgekomen. Dat melden Ecuadoraanse media. Hij werd drie maal in het hoofd geschoten.

Bron: BELGA

De aanslag trof ook negen anderen, zij zijn gewond. Volgens het openbaar ministerie kwam een van de daders om het leven. President Guillermo Lasso heeft de dood van Villavicencio bevestigd. Hij zweert op X, voorheen Twitter, dat deze “misdaad” niet onbestraft zal blijven.

De aanval gebeurde in een school in hoofdstad Quito, waar de kandidaat volgens de nieuwswebsite Expresso een bijeenkomst hield voor de politieke organisatie die hem steunt. Na de aanslag werd hij zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij stierf.

Fernando Villavicencio© AP

13,5%

De 59-jarige Villavicencio, die volgens recente peilingen op ongeveer 13,5 procent van de stemmen kon rekenen, voerde onder meer campagne met het plan om met particuliere investeringen in de landbouw banen te creëren.

Ecuador kiest op 20 augustus een nieuwe president. De verkiezingen staan in het teken van grote werkloosheid en pessimisme over de economie. In 2022 verlieten ongeveer 1,4 miljoen Ecuadoranen hun land.

De grootste kanshebber is Luisa González. Zij wordt gesteund door voormalig president Rafael Correa en staat in de peilingen op ruim 25 procent. Ze heeft belastingvoordelen beloofd voor bedrijven die jongeren in dienst nemen en zet zich in voor werkende moeders.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER