Archieffoto ter illustratie
US Department of Education (CC BY 2.0)

Vrije Universiteit Brussel lanceert lespakket voor hoogbegaafde tieners: "Ze zijn vaak al toe aan leerstof van universiteit"

Hoogbegaafde kinderen van 11 tot 15 jaar kunnen een aangepast leerprogramma volgen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Een onderzoeksgroep stelde een Engelstalig lessenpakket op om de tieners al tijdens hun middelbare schoolcarrière te laten proeven van vakken als filosofie, geschiedenis, politiek of sociologie.

Met het leerprogramma "Springbok" wil de VUB tegemoet komen aan de vraag naar aangepast onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Voor veel scholen is het geen gemakkelijke uitdaging om op maat secundair onderwijs aan te bieden. Kinderen van 11 tot 15 jaar kunnen - in samenwerking met hun eigen school - extra lessen volgen op de campussen van de VUB in Elsene, Brugge en Dinant. Elk semester volgen de scholieren dan 20 "Springbokdagen" die de gewone schooldagen vervangen.

Proeven van verschillende vakken

De leerlingen kunnen een deel van de lessen ook van thuis uit volgen. "Voor veel hooggevoelige, introverte mensen is het emotioneel overweldigend als ze intens worden blootgesteld aan sociale contacten. Daarom voorzien we ook lessen die via een videosysteem een spelachtige omgeving creëert", zegt de VUB. Het lespakket leert de leerlingen om vakoverschrijdend te denken. Iets wat in het secundair onderwijs nog niet altijd aan de orde is. Zo kunnen de kinderen zich verdiepen in vakken als psychologie, geschiedenis, politiek en economie. 

Dit is een fantastisch project. Er zijn effectief kinderen van 11 of 12 jaar die al toe zijn aan leerstof van de universiteit

Kim Kiekens, oprichter Spring-Stof in Leuven

Gelijkaardige plannen in Leuven

Als moeder van drie hoogbegaafde kinderen richtte Kim Kiekens uit Leuven een paar jaar geleden "Spring-Stof" op. Het project voorziet een aanvullend lespakket voor hoogbegaafde kinderen van 4 tot en met 18 jaar, in samenwerking met hun scholen. "Ik ben echt heel blij dat de VUB dit organiseert. Dit is een fantastisch project, want er zijn effectief kinderen van 11 of 12 jaar die al toe zijn aan leerstof van de universiteit. Ook goed dat ze allerlei verschillende vakken aanbieden. Hoogbegaafde kinderen zijn vaak heel breed geïnteresseerd."

Zelf hoopt Kim op termijn een gelijkaardig project te kunnen opstarten in samenwerking met de KU Leuven. "Ik ga daar geregeld over in gesprek met mensen van de universiteit. Ik hoop dat andere universiteiten het voorbeeld van de VUB zullen volgen. Het zou mooi zijn als dat op termijn in elke provincie zou kunnen. Jonge kinderen nemen nog niet zo snel alleen de trein naar een verre universiteit."

Geïnteresseerde ouders kunnen hun kind vanaf nu inschrijven voor het Springbokprogramma van de VUB, dat loopt van oktober 2023 tot mei 2024.

Wat is hoogbegaafdheid?

Om te beginnen: hét hoogbegaafde kind bestaat niet. Al zijn er wel een aantal kenmerken die veel hoogbegaafden zullen herkennen. Zo zijn ze doorgaans erg creatief, leergierig en houden ze niet van hokjesdenken. De term 'hoogbegaafdheid' is een verzamelnaam voor kenmerken die ervoor zorgen dat iemand anders denkt en handelt dan de meeste mensen. Hoogbegaafde kinderen zijn gevoeliger, maken zich doorgaans vaker zorgen over problemen en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze leggen de lat voor zichzelf vaak erg hoog en stellen zich geregeld kritische vragen. Vanaf een IQ van 130 spreken we van hoogintelligentie (het gemiddelde IQ is 100), maar dat betekent nog niet dat je automatisch ook hoogbegaafd bent. En ook zonder een uitzonderlijk hoog IQ kan je hoogbegaafd zijn.

Meest gelezen