Scherpenheuvel-Zichem lanceert website met klimaattips voor inwoners

Scherpenheuvel-Zichem heeft een nieuwe website "Natuurbuur" gelanceerd. Op die website staan allemaal tips die je kan gebruiken om je woning beter voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Het gaat vooral om kleine veranderingen zoals een haag planten, plantjes op je dak installeren, of je muur laten begroeien.

Scherpenheuvel-Zichem wil met een nieuwe website "Natuurbuur" inwoners aanzetten om groene tips toe te passen op hun woning. Met kleine veranderingen willen ze de gemeente beter wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, maar ook tegen wateroverlast.

"Het gaat om kleine ingrepen die wel degelijk iets uithalen", zegt schepen van duurzaamheid Kris Peetermans (Open Vld). "Je gras laten groeien, een haag planten, een paar bomen en struiken zetten en je schutting of muur laten begroeien, kan het bodemklimaat in je tuin tot meer dan vijf graden koeler maken. Wat plantjes op je dak installeren of een regenwatervijver in je tuin, vermindert de druk op de riolen tijdens hevige regenbuien."

Tips met informatie, stappenplan en boodschappenlijstje

Elke tip op de website gaat gepaard met een stappenplan en een boodschappenlijstje. Je krijgt ook telkens uitgelegd welke klimaatvoordelen de tip heeft. Je kan er ook zien voor welke oplossing de stad financiële steun geeft, welke nationale subsidies er zijn, of er bijkomende lokale voorschriften gelden, enzovoort.

"We merken dat onze inwoners hun steentje willen bijdragen, maar met vragen zitten", zegt Peetermans. "In de Natuurbuur-catalogus vind je een houvast van begin tot eind. Groene oplossingen worden stap voor stap uitgelegd en zo kan je meteen aan de slag."

Op de homepagina kan je op elke tip klikken om er meer over te leren

Meest gelezen