Trekt Noord-Korea binnenkort ten oorlog?

Kim Jong-un bereidt zijn land voor op een oorlog. Zo schrijft persagentschap Reuters, op basis van informatie van het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA. Tegen wie die gericht zou zijn, werd niet meegedeeld, al lijkt Zuid-Korea het logische slachtoffer.

Waarom is dit belangrijk?

Kim Jong-un is misschien wel de meest onvoorspelbare leider ter wereld. Noord-Korea is volledig afgesloten van de buitenwereld, en te weten komen hoe of wat de leider denkt, is nagenoeg onmogelijk. Kritische journalistiek bestaat ook niet in de dictatuur: KCNA is het enige persagentschap van het land, en staat onder volledige controle van het propaganda-departement van de Koreaanse Arbeiderspartij van Kim, tevens de enige politieke partij in het land.

In het nieuws: Noord-Korea zou zich klaarmaken voor oorlog.

  • Dictator Kim Jong-un sprak over zijn plannen op het Centrale Militaire Comité, het Noord-Koreaanse bestuursorgaan waar de belangrijkste militaire leiders vergaderen. Concreet wil Kim dat zijn land voldoende afschrikmiddelen heeft om Noord-Korea’s voornaamste tegenstanders weg te houden. Hoewel hij het niet expliciet zou gezegd hebben, doelt Kim op Zuid-Korea en de Verenigde Staten, twee landen waarmee de relatie allerminst goed zijn.
  • Concreet wil de dictator de productie van wapens en munitie opschalen. De leider brengt regelmatig bezoekjes aan de lokale defensie-industrie. Afgelopen week nog bezocht hij enkele wapenfabrieken, waar hij dezelfde boodschap al eens verkondigde. Kim wil dat de fabrieken meer raketmotoren, artilleriestukken en geweren maken voor zijn leger.
  • Daarnaast ijvert Kim er ook naar om meer militaire oefeningen te organiseren, met het laatste nieuwe materiaal. Zo moet het leger ten allen tijde paraat zijn voor de strijd.

Hoogste schavot

Daarnaast: Kim voert een stevige wissel door in de legerstaf. De hoogste in rang vliegt eruit.

  • Volgens KCNA werd Park Su-il ontslagen als Hoofd van de Generale Staf van de Koreaanse Arbeiderspartij. In deze functie was hij de opperbevelhebber van het Noord-Koreaanse leger, al zal Kim zijn troepen grotendeels zelf aansturen vanuit Pyongyang. Park was nog maar zeven maanden in dienst in die functie, sinds hij eind december 2022 Ri Thae-sop verving.
  • Park wordt nu opgevolgd door Ri Yong-gil, die een tweede keer het hoogste schavot bestijgt. Ri is tevens vicevoorzitter van het Centraal Militair Comité, en was eerder al minister van Defensie. In 2016 berichtte het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap dat Ri zou geëxecuteerd zijn wegens corruptie en het oprichten van een politieke partij. Al snel bleek dit niet te kloppen, toen Kim de topgeneraal benoemde tot lid van het Centraal Comité.

(evb)

Meer