China is een “tikkende tijdbom”, zegt Biden

De Amerikaanse president Joe Biden noemde China donderdag een “tikkende tijdbom”. Volgens de politicus is het een kwestie van tijd voor het Middenrijk in gevaar komt door de afremmende economische groei.

In het nieuws: “Ze hebben wat problemen. Dat is niet goed want wanneer slechte mensen problemen hebben, doen ze slechte dingen”, zei wellicht de machtigste man op aarde tijdens een politieke geldinzamelingsactie in de staat Utah. 

  • De Chinese economie doet het al een tijdje lang niet denderend. Voor het eerst in meer dan twee jaar is er in het Middenrijk zelfs sprake van deflatie, een daling van de consumentenprijzen. Hoewel dat een goede zaak lijkt voor consumenten, daalt daardoor ook de vraag naar goederen, waardoor heel de economie begint te sputteren.
  • Sinds de COVID-pandemie is de economische groei van China aan het stagneren. Vorig jaar bedroeg die nog drie procent. Naar westerse normen is dat zeer goed, maar voor China was dit het laagste cijfer in meer dan drie decennia. 
  • “China is in de problemen”, zei Biden donderdag. De Amerikaanse president voegde daaraan toe dat hij een goede relatie wil met het Middenrijk en dat de VS China geen schade wil berokkenen. 
  • De dag voordien gaf Biden echter groen licht voor een wetpakket dat Amerikaanse investeringen in bepaalde sectoren in China, zoals de ontwikkeling van halfgeleiders, moeilijker maakt of zelfs verbiedt. Het is de zoveelste maatregel in wat sommige mensen een “chipoorlog” tussen de twee landen noemen. 

Al langer spanningen

  • Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse president schofferende uitspraken doet tegenover China. In juni noemde Biden de Chinese president Xi Jinping nog een “dictator”. China was furieus en noemde de uitspraken een provocatie. 
  • De opmerkingen van Biden kwamen toen net nadat de Amerikaanse Staatssecretaris Antony Blinken naar Beijing was afgereisd om te trachten de onderlinge band tussen de twee grootmachten te versterken. 
  • De sfeer tussen China en de VS is al een tijdje gespannen. De twee landen zijn verweven in een onderlinge handelsoorlog en beschuldigen elkaar van grootschalige spionage. Ook de spanningen rond Taiwan, de Chinese behandeling van Oeigoeren en andere minderheidsgroepen, en de ambigue houding van China tegenover het conflict in Oekraïne zorgen ervoor dat de relatie tussen de twee grootmachten op zijn minst ingewikkeld genoemd kan worden. 
Meer