Oudste en jongste deelnemer Dodentocht moeten opgeven, 8.122 wandelaars halen tijdig de eindstreep

Zowel de jongste (15) als de oudste (94) wandelaar zal de eindmeet op kilometer 100 niet halen. ‘Te veel tijd verloren door fotosessies.’ Uiteindelijk haalden 8.122 wandelaars tijdig de finish.

gva, nb, asd

Hendrik Dupont: ‘Mijn tempo lag te laat door al die foto’s’.© Robin Fasseur

De jonge Finn (15) moest stoppen na zowat 52 kilometer. De oudste, Hendrik Dupont (94) hield het langer vol, hij bereikte een tussenpost op 60 kilometer, maar zag zich genoodzaakt te stoppen omdat zijn tempo te laag lag. Als oudste deelnemer aan de Dodentocht in Bornem moest Dupont onderweg met zowat iedereen op de foto. ‘Daardoor heb ik veel tijd verloren’, zegt de kranige senior. ‘Mijn tempo lag te laag. Ik zou te laat zijn binnengekomen.’

Het is de eerste keer dat de man de aankomst niet bereikt.

Het Rode Kruis staat de aangekomen deelnemers bij met voetbadjes.© Joris Herregods

Ook de regen speelde hem parten, en hem niet alleen: de modder maakte het parcours voor iedereen erg zwaar. Toch kwamen de eerste lopers al om 7 uur zaterdagmorgen aan. Om 7.45 uur hadden al 44 deelnemers de eindstreep gehaald. Van de 11.817 deelnemers die vertrokken, haalden er uiteindelijk 8.122 tijdig de finish, 3.491 deelnemers stopten.

‘De wandelaars hadden pech met het weer onder de ochtend. Ze kregen zware buien te verduren. Op dat moment wandelden de meeste wandelaars tussen de controleposten Steenhuffel en Buggenhout. Het zijn sowieso al de meest populaire controleposten om af te haken gezien de afstand. Dat in combinatie met het slechte weer zorgde ervoor dat deelnemers al sneller opgaven’, verduidelijkt Ilse Robyn, woordvoerder van de Dodentocht.

Deze 54ste Internationale Dodentocht was de eerste in een paar jaar; vorig jaar was het traject ingekort door de hitte. Eerder stak corona een stok in de wielen

© jh

© jh