Videospeler inladen...

Dik 8.000 deelnemers halen eindmeet Dodentocht: "Kwartiertje overtijd gegaan om laatste deelneemster te laten finishen"

De 54eĀ editie van de Dodentocht in Bornem zit erop. Uiteindelijk zijn meer dan 8.000 van de ruim 11.500 deelnemers erin geslaagd de traditionele tocht van 100 kilometer uit te wandelen.Ā De vele regenbuien maakten het tot een loodzware en uitgeregende editie. Een kleine 3.500 wandelaars, onder wie de oudste deelnemer Hendrik (94), hebben onderweg moeten opgeven. Tegelijk kreeg de allerlaatste deelneemster even respijt van de organisatie.

De 54e Dodentocht in en rond Bornem was op z'n minst gezegd een zware editie. De zware regenbuien in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben er stevig ingehakt bij de deelnemers. De snelste stappers en lopers sijpelden zaterdagochtend vroeg al binnen aan de eindmeet. Sommigen rilden van de onderkoeling en werden geholpen door de hulpdiensten.

Alle deelnemers, 11.613 om precies te zijn waren vrijdagavond om 21 uur vertrokken vanuit Bornem.Ā 

Strikt genomen krijgen de deelnemers 24 uur de tijd om de 100 kilometer af te leggen. "Maar omdat de laatste vertrekkers 20 Ć  30 minuten later vertrekken dan de eerste, geven we hen tot 21.30 uur respijt", legt woordvoerder Ilse Robyn uit. "Maar op dat tijdstip, zaterdagavond, was onze laatste wandelaar toen nog op pad. Het zou zonde geweest zijn om haar niet de kans te geven om ook de finish te halen. Daarom zijn we nog een kwartiertje over de tijd gedaan."Ā 

BEKIJK - "Ik ben helemaal kapot", deelnemers halen opgelucht de eindmeet:

Videospeler inladen...

Na de coronajaren en de door de hitte ingekorte versie van vorig jaar was het voor de organisatie fijn om nog eens een gewone Dodentocht te kunnen organiseren, zegt Robyn nog.Ā 

Oudste deelnemer Hendrik (94) geeft op

Van de 11.613 starters hebben er 3.491 deelnemers onderweg moeten opgeven. 8.122 deelnemers, zo'n 70 procent heeft de Dodentocht dus stappend "overleefd". Dat betekent dat er ookĀ  3.491 deelnemers jammer genoeg zijn moeten stoppen.Ā Onder hen ook de 94-jarige Hendrik Dupont, de oudste deelnemer van deze 54e editie.

Hij moest na 60 kilometer stoppen, omdat zijn tempo te laag lag. Niet alleen het slechte weer, maar ook zijn bekendheid speelden Hendrik parten. De man werd geregeld opgehouden door mensen die met hem op de foto wilden.

De 94-jarige deed al 34 keer mee aan de Dodentocht. Voor het eerst haalt hij de finish niet. Mentaal en fysiek had hij verder gekund, maar van de organisatie moest hij stoppen. Volgens zijn zoon heeft Hendrik er vrede mee. Ook de 15-jarige Finn, de jongste deelnemer van de Dodentocht, heeft opgegeven na zowat 52 kilometer.

BEKIJK - We hebben de 94-jarige deelnemer gevolgd tijdens zijn training:

Videospeler inladen...

Regen en slijk

Het hemelwater had ook gevolgen voor het parcours op zich. "Ik leg de Dodentocht af in mijn rolstoel met een klein wieltje ervoor. Er ligt zo veel slijk dat ik me vastrijd. Gelukkig heb ik toch al 80 kilometer afgelegd", aldus wandelaar Veerle Vermoesen eerder vandaag.

Bert Jansegers en de ploeg vrijwilligers  aan de controle- en bevoorradingspost in Puurs, voorzien de deelnemers van de nodige suikers en eiwitten, water, thee en koffie.

Meest gelezen