Videospeler inladen...

Grootste Antwerp Pride Parade ooit: 140.000 deelnemers en 74 delegaties trokken door straten van Antwerpen 

In Antwerpen hebben zo'n 140.000 deelnemers en 74 delegaties meegestapt mee in de Pride Parade. De parade vraagt aandacht voor de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap. Het thema dit jaar was "Braveolution", een oproep aan de gemeenschap om moedig te zijn. Het Belgische leger stapte voor het eerst mee in de Parade.

"De delegaties zullen met veel kleur, protest, maar ook met een positieve boodschap door de straten van de stad paraderen", klonk het bij aanvang bij de organisatie. "Natalia zal op de truck de parade afsluiten met een rijdend liveoptreden. Ze brengt het officieel themalied van Antwerp Pride "Shalala ding dong".   

"Dit jaar is het thema "Braveolution" en we willen van heel Antwerpen een "Brave Space" maken, een plek waar iedereen zich gesteund voelt door de maatschappij", zegt Wilfried Eetezonne van de organisatie. "Zo voelen ze zich gesterkt om hun eigen stem te ontwikkelen."

Grootste Antwerp Pride Parade ooit

De Antwerp Pride Parade, de blikvanger van de hele Pride week, groeit elk jaar. In 2022 waren er nog maar 65 delegaties, dit jaar zijn dat er 74, waarvan meer dan de helft gemotoriseerd. Ook het aantal deelnemers blijft toenemen. Vorig jaar konden ze op 125.000 deelnemers rekenen, dit jaar nemen 140.000 mensen deel aan de Pride. 

Verschillende bedrijven, zoals Proximus, De Lijn, Brussels Airlines en SD Worx, stuurden dit jaar voor het eerst een delegatie om de boodschap van Antwerp Pride te steunen.  

"In de bedrijfswereld groeit de bewustwording duidelijk. We zijn blij dat zij onze boodschap ook belangrijk vinden", zegt Eetezonne. "Andere nieuwe verenigingen vinden ook hun weg naar ons. Zo deden de Pink Devils - de voetbalclub van onze gemeenschap - voor het eerst mee dit jaar." 

Niet alleen de organisaties zijn enthousiast, ook de mensen die meeliepen spreken van een geweldige ervaring. "Dit is een feest van jezelf mogen zijn, dat zou alle dagen moeten zijn", zegt een toeschouwster. Een moeder die aanwezig is met haar dochter - die transgender is - is helemaal overweldigd. "Heel deze ervaring is echt "wow". Ik kan mijn tranen bijna niet bedwingen." 

Hele weekend feest

Er zijn dit weekend tientallen events verspreid over de hele stad ter ere van de Pride. Een van de meest opvallende was een oecumenische gebedsviering, georganiseerd door Jongerenpastoraal Vlaanderen en LGBTQIA+'ers uit verschillende geloofsgemeenschappen. "We willen de schoonheid van diversiteit vieren, omdat God liefde is en alle mensen wil omarmen", aldus de jongeren die de viering op poten zetten.

Aan het Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) heeft de stad een 3D-regenboogprojectie boven de waterspiegel van het museum geïnstalleerd. Het zwevende hologram is nog tot zondagavond te bewonderen. Zondag is er ook nog het grote Closing Festival van de Pride.   

Belgische leger en politieke partijen stappen mee

Voor het eerst hebben er dit jaar mensen uit het Belgische leger meegestapt in de Parade. Zij stapten mee in de delegatie van de politie. Ook alle mediagroepen, waaronder Mediahuis, DPG, VRT en Play, verzamelden samen op een truck, onder de noemer Media United.  

Alle mediagroepen, waaronder Mediahuis, DPG, VRT en Play, verzamelen op één truck onder de noemer Media United
Thomas Geurden, VRT

BEKIJK - "Ik begin bijna te wenen, het is heel overweldigend", veel emoties op het Pride Festival:

Videospeler inladen...

Heel wat politieke partijen vonden hun weg naar Antwerp Pride. Ook voorzitter van Vooruit Conner Rousseau liep mee. Hij stelde dat er "nog veel werk aan de winkel is voordat iedereen veilig zichzelf kan zijn".  

"Zolang jonge homo's in elkaar geslagen worden omwille van hun geaardheid, zolang het draagmoederschap niet deftig geregeld is, en zolang extreemrechts mensen als 'abnormaal' blijft bestempelen, blijft een Pride nodig", vertelt Rousseau. "Daarom lopen wij mee. Om op te komen voor veiligheid. Voor gelijke rechten."

BEKIJK - "Normaal hou ik mijn privé en mijn werk gescheiden, maar vandaag komt dat een beetje samen", zegt Conner Rousseau:

Videospeler inladen...
Lennie Blockmans (in het roze), die als eerste transvrouw deelneemt aan Miss België

Meest gelezen