De kruisen met zwemvesten vormen een rood spoor in het zand van Koksijde.
VRT NWS

Opvallende actie op strand Koksijde tegen mensensmokkel via Kanaal: "Wil mensen wakker schudden"

In Koksijde heeft een inwoner een opvallende actie op poten gezet om mensensmokkel via het Kanaal aan te klagen. Op het strand plaatste Philip Gadeyne houten kruisen met zwemvesten eraan vast die echt van vluchtelingen waren. "Het kan shockerend zijn, maar dat moet om de mensen wakker te schudden", vindt Gadeyne.

Dit weekend konden wandelaars langs de kust van Koksijde een opvallend rood spoor zien van de duinen tot in zee. Rode zwemvesten met fictieve namen op hingen vast aan houten kruisen met "RIP" op. Het initiatief is van inwoner Philip Gadeyne. Hij wil daarmee de problematiek aanklagen van vluchtelingen die het Kanaal proberen over te steken en sterven.

"In de krant las ik dat opnieuw zes vluchtelingen gestorven zijn toen hun boot vanuit Frankrijk kapseisde", vertelt Gadeyne. "Het shockeerde me dat zoiets nog altijd gebeurt en ik wilde de mensen dat ook laten weten. Mijn actie was dan ook vooral gericht naar het brede publiek."

"Wij hebben hier veel luxe en toch klagen we veel. De vluchtelingen zijn gewoon op zoek naar een beter leven, waar zij ook recht op hebben en zij hebben pas echt miserie. Hoe wanhopig moet je niet zijn om met 30 op een gammel bootje te kruipen, op een van de drukst bevaarde zeeroutes ter wereld. Ze riskeren hun leven en wij laten dat zomaar gebeuren. Dat vind ik niet kunnen", stelt Gadeyne.

Zwemvesten van echte vluchtelingen

"Het materiaal dat ik gebruikt heb voor de opstelling, heb ik gevonden tijdens wandelingen in de duinen net over de Franse grens. De zwemvesten zitten daar gewoon verstopt. Ik zie daar ook vaak pampertjes of papflesjes liggen in het zand, maar ook de koekjes die de ouders nog proberen te geven aan de kleine kinderen voor ze opnieuw op de vlucht moeten slaan."

"Ik begrijp dat het voor bepaalde mensen confronterend is om de kruisen en zwemvesten te zien, maar het is nu eenmaal de harde realiteit. Soms moet je eens hard aan de boom schudden vooraleer de mensen het begrijpen. Ik heb gelukkig geen enkele negatieve reactie gekregen. Wel integendeel: de meeste passanten steunen de actie."

Philip Gadeyne plaatste ook een gedicht dat gebaseerd is op "Duizend soldaten" van Willem Vermandere.
VRT NWS

Meest gelezen