Impressie van de Loena-25.
laspace.rus

So far, so good: Russische maanlander Loena-25 zit in een baan om de maan

De Russische maanlander Loena-25 is aangekomen in een baan om de maan. Het ruimteschip gaat nu ongeveer vijf dagen rond de maan cirkelen vooraleer een poging tot landen te ondernemen. De landing moet gebeuren op de zuidpool van de maan, wat een wereldprimeur zou zijn als het effectief lukt. Al is er met India een kaper op de kust. 

Het Russische ruimtevaartcentrum Roskosmos heeft laten weten dat de Loena-25 om 10.57 uur (Belgische tijd) in een baan om de maan is geraakt. Het ruimtetuig zal ongeveer vijf dagen rond de maan cirkelen op 100 kilometer hoogte. 

De landing op de zuidpool van de maan is gepland voor 21 augustus, ten noorden van de Bogoeslavski-krater. Als het lukt, zou dat voor Rusland een wereldprimeur in de ruimte betekenen.

De Loena-25 landt op de zuidpool van de maan omdat wetenschappers daar sporen van bevroren water hebben ontdekt in kraters. De aanwezigheid van water is belangrijk omdat dat ruimtemissies extra mogelijkheden kan geven. We zouden er als mens langer kunnen blijven en de maanbodem kunnen ontginnen. 

Bovendien schijnt er op de zuidpool bijna voortdurend een middernachtzon heel laag boven de horizon, zodat er energie kan worden opgewekt. Op de evenaar duurt een dag twee weken, maar een nacht ook, en dat is problematisch voor langere missies. 

Het onbemande ruimtetuig is ongeveer zo groot als een kleine auto en weegt om en bij 800 kilogram. Het zou er een jaar actief moeten blijven als alles volgens plan verloopt, en zou onder meer bodemstalen verzamelen. 

Eerste keer in bijna 50 jaar voor Rusland

Het is de eerste keer sinds 1976 dat de Russen (toen nog als Sovjet-Unie) nog eens een ruimteschip in een baan om de maan brengen. De stap van om een baan rond de maan te komen was een heel belangrijke. Anatoli Zak, expert in Russische missies, noemt het in een gesprek met Reuters cruciaal voor dit project.

Dit project betekent veel voor de Russen. Hun strategie loopt nog zeker 10 jaar verder

Anatoli Zak

"Het project is heel belangrijk voor de Russen", zegt hij, "ook in het licht van de race naar de maan die bezig is. Maar het gaat ook om een bredere Russische strategie die nog 10 jaar verder loopt." 

Die "race naar de maan" verwijst naar pogingen van o.a. India dat met de Chandrayaan-3 ook naar de zuidpool van de maan wil. Dat zou ook voor later deze maand zijn. Ook China heeft grote maanplannen, net als nog andere landen. 

Eerder dit jaar mislukte een poging van een Japanse privéfirma om op de maan te landen. Het contact met de maanlander Hakuto-R werd toen op het allerlaatste moment verbroken

Meest gelezen