De IJzerwake gaat door aan het monument voor de gebroeders van Raemdonck.
Thijs Pattyn

Organisatie ondertekent vredescharter van Ieper: IJzerwake mag doorgaan

Het bestuur van Ieper heeft beslist dat de IJzerwake toch mag doorgaan. De organisatie heeft het vredescharter van de stad ondertekend, zonder bijkomende voorwaarden. "We gaan controleren of ze het charter wel naleven", waarschuwt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). 

De IJzerwake zorgt al eventjes voor beroering in Ieper. Dries Van Langenhove komt als gastspreker naar de nationalistische samenkomst, maar het stadsbestuur wil dat liever niet. "Juridisch kunnen we zijn komst niet meer weigeren", vertelt burgemeester Emmily Talpe. "We stellen als voorwaarde wel dat de organisatie het vredescharter ondertekent."

Het vredescharter stelt expliciet dat racisme, discriminatie of haatspraak geen plaats heeft in Ieper. De organisatie van de IJzerwake ging daarmee akkoord, maar voegde ook een bijlage met bijkomende voorwaarden toe aan het charter. Ieper dreigde ermee om de vergunning in te trekken als die voorwaarden niet zouden worden weggehaald. Nu heeft de organisatie het charter ondertekend, zonder meer.

"We zullen er op toezien dat de regels van het charter nageleefd worden", geeft Talpe mee. "Het charter geldt voor de organisatie, maar ook de woorden die uit de mond van Van Langenhove zullen komen die dag moeten voldoen aan de regels. De politie zal in burger en in uniform controleren tijdens de IJzerwake. Nu zijn we al bezig met de verschillende platformen te scannen op verontrustende berichten, maar die zijn er voorlopig nog niet." 

(Lees verder onder de foto)

Burgemeester Emmily Talpe.
Thijs Pattyn

Geen kameraadschap

De zogenoemde Kameraadschapsavond, een zangevenement aan de vooravond van de IJzerwake heeft geen vergunning gekregen van het Ieperse bestuur. Volgens het schepencollege blijft er onduidelijkheid bestaan over de bedoeling van het evenement en over de liederen die er gezongen zouden worden.

De organisatie zal naar de Raad van State stappen om toch nog een vergunning af te dwingen. "We leggen ons daar niet bij neer", zegt IJzerwake-voorzitter Wim De Wit. "Het zou achterlijk en dom zijn om dan zaken te zeggen en te zingen die niet toegelaten zijn. Op de IJzerwake is dit in twintig jaar nog nooit gebeurd."

Meest gelezen