UWE UMSTAETTER

Hoe gevaarlijk is bergwandelen? "Het grote gevaar is dat iedereen het kan doen"

Afgelopen weekend kwam een man van 28 uit Ternat om het leven na een val in de Franse Pyreneeën, hoewel hij en zijn vrienden goed voorbereid waren en ervaring hadden. Daarnaast was er de Belgische familie die van een Oostenrijkse bergtop moest worden gered, omdat ze een te moeilijke tocht hadden aangevat. Toch is bergwandelen een relatief veilige sport. Dat benadrukt wandelgids Geert Van Speybroek, die een aantal tips meegeeft voor wie veilig de bergen in wil trekken.

Elke vakantieperiode bereiken ons berichten van een aantal mensen die omgekomen zijn tijdens het wandelen in de bergen. Dan gaat het zowel over ervaren bergwandelaars als mensen die minder beslagen op het ijs komen. 

Een Alpen- of Pyreneeënreus bestijgen is dus niet zonder gevaar, al is dat wel relatief zegt Geert Van Speybroek. Als doorgewinterde bergwandelgids geeft Van Speybroek cursussen en hij schreef ook het boek “Hoe word ik bergwandelaar”. 

Van Speybroek merkt op dat bijvoorbeeld mountainbiken veel gevaarlijker is dan bergwandelen. “Als je ziet hoeveel mensen er jaarlijks in de bergen gaan wandelen, is het aantal ongevallen procentueel heel laag.” Dat bewijzen ook de statistieken die nationale bergwandel- en klimverenigingen bijhouden.

BELUISTER - In het Radio 1-programma "De ochtend" gaf berggids Geert Van Speybroek een aantal belangrijke tips:

Voorbereiding

“Het grote gevaar van bergwandelen is dat iedereen het kan doen zonder voorbereiding. Dat is bijvoorbeeld het verschil met alpinisme: je kan pas aan bergbeklimmen doen als je alles weet over het materiaal en er een opleiding voor volgt. Er is niemand die eraan denkt om aan alpinisme te doen zonder voorbereiding.”

Maar, zo gaat Van Speybroek verder, eigenlijk geldt voor bergwandelen hetzelfde: “Je moet een aantal zaken weten om veilig de bergen in te trekken.” De berggids vergelijkt het met het volgen van een praktische rijopleiding voor de auto. 

“Iedereen kan in een auto stappen en als je weet hoe je kan schakelen, kan je wel beginnen rond te rijden. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het verkeer en de omstandigheden goed kan inschatten en dat je weet wat je moet doen in bepaalde situaties.” Hetzelfde geldt dus voor bergwandelen.

Schoenen

Het belangrijkste is dat je over de juiste uitrusting beschikt. Daarbij denkt Van Speybroek in de eerste plaats aan goede schoenen. Verder is het belangrijk dat je als beginneling de gemarkeerde paden volgt en je je ook op voorhand informeert over de moeilijkheidsgraad van je route. 

Ook is het belangrijk dat je voorbereid bent op onverwachte (weers)omstandigheden “Ook in de zomer kan het in de bergen plotseling beginnen te sneeuwen. De temperatuur kan snel dalen en het kan snel mistig worden, waardoor je geen wegmarkeringen meer ziet.”  Het is dus belangrijk om op voorhand te weten hoe je hierop moet reageren, “want anders breng je jezelf in gevaar”, waarschuwt de berggids.

Stapzekerheid

Een ander belangrijk aandachtspunt is ook dat je beschikt over voldoende stapzekerheid. “Dat wordt heel zwaar onderschat”, aldus Van Speybroek.  Met stapzekerheid wordt bedoeld dat je veilig op bergachtig terrein kunt stappen. Daarvoor moet je over een goede coördinatie beschikken.

In de bergen kan je allerlei soorten terrein tegenkomen. Dingen die we in het dagelijkse leven in de stad niet tegenkomen.

Berggids Geert Van Speybroek

“Stapzekerheid is iets dat sommige mensen hebben meegekregen door als kind veel buiten te spelen, op verschillende terreinen: in de modder, op heuvels en in de bossen. Dan heb je dat van nature meegekregen. Maar in onze huidige maatschappij leren mensen dat steeds minder.” 

Daarom raadt Van Speybroek aan om op voorhand best een cursus te volgen om te leren wandelen in de bergen. “In de bergen kan je immers allerlei soorten terrein tegenkomen. Naast paadjes kom je ook rotsblokken en sneeuw tegen. Dingen die we in het dagelijkse leven in de stad niet tegenkomen.”

Meest gelezen