Na het debat rond de huisvrouw: “Activering inactieven wordt politiek thema in najaar”, voorspelt Carl Devos

Volgens Carl Devos, professor politicologie aan de UGent, heeft de positionering van vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) rond de activering van huisvrouwen richting arbeidsmarkt niet alleen te maken met de verkiezingen van 2024. “Activering wordt al dit najaar een thema.”


Luister hier naar de volledige analyse van Carl Devos:


In het nieuws: “‘Vrouwen mogen van mij gerust thuisblijven om voor hun kinderen te zorgen, maar níét op kosten van de maatschappij.” Dat citaat van vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in Humo en De Morgen leidde de afgelopen dagen tot een maatschappelijk debat over de rol van de huisvrouw en hun belang voor de maatschappij.

“Dat is eigenlijk al een inzet van debat sinds vele jaren”, analyseert Devos. “De partijen denken na over de activering van vele groepen, waaronder ook de groep van de huisvrouwen. Het is een categorie die nogal makkelijk geviseerd wordt, ook omdat ze natuurlijk politiek wat zwak staat, vaak onmondig.”

De voorspelling: Devos verwacht dat de rol van de huisvrouw – en de bredere activering van de arbeidsmarkt – op de regeringstafel komt bij de politieke rentree.

  • “Ik verwacht dat er, naar aanleiding van de discussie rond de begroting, over de arbeidsmarkt gepraat zal worden. In de loop van de zomer zijn toch verschillende rapporten naar boven gekomen die wijzen op het feit dat wij bijvoorbeeld heel veel leefloners hebben en er ook ontzettend veel langdurig zieken zijn bij ons.”
  • “Het activeren van die inactieven is een belangrijke zet van verschillende partijen om een actievere arbeidsmarkt te hebben. Dat moet helpen om de staatsfinanciën in orde te brengen. Dus ik verwacht dat er bij de politieke rentree weer over de activering van de arbeidsmarkt zal gesproken worden. Al zal het dan misschien niet vooral over de huismoeders gaan, maar eerder over het enorme aantal langdurig zieken.”

(ns)

Meer