2023 Anadolu Agency

Triatlete Jolien Vermeylen waagde zich al in de Seine op testevent voor Olympische Spelen: "Een schitterende ervaring" 

Raakt de Seine in Parijs proper, tegen de Olympische Spelen? Over minder dan een jaar moet daar een Olympische triatlon plaatsvinden, ondanks de alarmerende berichten over bacteriën in het water. Triatlete Jolien Vermeylen waagde vanmorgen toch de sprong in de rivier, tijdens een testevent: "Een schitterende ervaring".

Zwemmen in de Seine, het is een wens die veel Parijzenaars al jaren koesteren. Vanaf 2025 zou het dan eindelijk zover moeten zijn. De stad wil drie plekken inrichten voor recreatieve zwemmers. Maar volgende zomer al moet het water proper genoeg zijn voor de atleten die meedoen aan de Olympische triatlon. 

Testevent

Een testevent eerder deze maand werd nog afgelast, want door de overvloedige regenval en overstromingen was de waterkwaliteit enorm slecht. De rioleringen waren overgelopen, de Seine liep daardoor vol afvalwater. Intussen is de kwaliteit iets beter, vertelde triatlete Jolien Vermeylen in "De wereld vandaag" op Radio 1. Zij is op dit moment in Parijs voor een nieuw testevent.

"We weten pas sinds vanmorgen dat we mogen zwemmen. Elke ochtend komt er een team samen om alle meetresultaten te bekijken. Ik was dan ook blij toen ik vanmorgen de mail las, waarin we groen licht kregen."

Tegen volgende zomer, tijdens de Olympische Spelen zelf, moet dat natuurlijk beter, zegt Vermeylen. "Ik wil een triatlon doen, geen duatlon. Ofwel moet de waterkwaliteit goed zijn, ofwel moet er een plan B zijn. Je kan niet op de ochtend van de wedstrijd laten weten of er al dan niet kan gezwommen worden."

Jolien Vermeylen won vorige maand in Holten (NL) voor het eerst een internationale triatlonwedstrijd.

Bacteriën

Vervuild water kan leiden tot maag- en darmklachten. "Twee weken geleden hadden wij nog een wereldbekerwedstrijd in het Britse Sunderland. De helft van de zwemmers is toen ziek geworden. Echt met diarree en overgeven... Waaraan dat precies lag, is niet helemaal duidelijk. Maar ik denk dat ze nu strenger gaan zijn op de waterkwaliteit, want zoiets kan echt niet gebeuren tijdens de Spelen."

Parijs probeert er alles aan te doen om het water zwemklaar te krijgen. De voorbije maanden heeft het stadsbestuur al 1,4 miljard euro geïnvesteerd. Geld dat onder meer gebruikt is om extra rioleringen aan te leggen.

Beluister hier het volledige gesprek uit "De wereld vandaag":

"Schitterende ervaring"

Uiteindelijk ging het zwemmen voor Vermeylen vandaag heel goed. "Ik had een heel goeie race, boven verwachting. Ik ging als 14e over de meet. En Parijs zelf was schitterend, ik was er trouwens nog nooit geweest. Zwemmen in de Seine, fietsen voorbij de Eiffeltoren... Achteraf ben ik nog veel te veel souvenirs gaan kopen." 

Of Vermeylen volgend jaar echt naar de Spelen gaat, is nog niet helemaal duidelijk, want ze is nog niet gekwalificeerd. "Ik hoop echt wel naar Parijs te mogen gaan en mijn tijd nog te verbeteren. Er zijn nog twee andere goede Belgische atleten in de running. We moeten dus nog even afwachten."

Meest gelezen