Een snelweg in de buurt van Yellowknife toont dat vluchten niet altijd evident is.

Canadese stad Yellowknife met 20.000 inwoners loopt helemaal leeg, nu bosbranden oprukken

Yellowknife, een stad van 20.000 inwoners in het noorden van Canada, loopt helemaal leeg. Wegens de naderende bosbranden hebben de autoriteiten iedereen met aandrang gevraagd de stad te verlaten, per auto of per vliegtuig. De bosbranden in de Northwest Territories zijn intussen amper in te tomen. 

De bosbranden in Canada blijven maar duren. Ze begonnen in mei en woeden nu al drie maanden op verschillende plaatsen. Op dit moment is de situatie precair in de uitgestrekte Northwest Territories in het noorden van het land. 

Er is sprake van meer dan 230 brandhaarden. Het gebied Northwest Territories ligt ten noorden van Alberta en is bijzonder uitgestrekt, met ruim 40 keer de oppervlakte van België. Het gebied is erg dun bevolkt, maar zowat de helft van de bevolking woont in Yellowknife. 

Omdat het vuur de stad steeds meer nadert, is de bevolking gevraagd om de stad te verlaten. Een deel moet dat meteen doen, een ander deel heeft nog tot vrijdagmiddag gekregen. Maar wie de auto neemt, staat nog een moeilijke rit te wachten. Het zicht kan beperkt worden door de dikke rook. Op dit moment zou het vuur tot op 16 kilometer van de stad genaderd zijn. 

BEKIJK - wie de stad ontvlucht, kan af te rekenen krijgen met moeilijkheden onderweg.

Videospeler inladen...

Ik gebruik niet graag het woord 'ongezien' maar dat is het wel

Caroline Cochrane, premier van de Northwest Territories

De bosbranden blijven dus maar duren. "Ik gebruik niet graag het woord 'ongezien' maar dat is het wel wat de Northwest Territories betreft", zegt premier Caroline Cochrane. 

Een noordwestenwind drijft de dikke rook intussen naar zuidelijke gebieden tot in de Verenigde Staten, waar een waarschuwing voor slechte luchtkwaliteit is afgekondigd.

De bosbranden in Canada hebben dit jaar al 134.000 vierkante kilometer natuur vernietigd, een oppervlakte zo groot als 4,5 keer België. Het cijfer ligt zes keer hoger dan het gemiddelde van de voorbije tien jaar. 

Meest gelezen