©UGent

UGent vermindert vegetarisch aanbod in restaurants, omdat studenten meer vlees en vis willen

De Universiteit Gent gaat minder vegetarische maaltijden aanbieden in de studentenrestaurants. Tot nu was de helft van het aanbod vegetarisch, maar vanaf het komende academiejaar zal dat nog maar een kwart zijn. De meeste studenten bleven voor vlees en vis gaan, en daardoor moesten de restaurants te veel voedsel weggooien en kregen ze het financieel nog moeilijker dan al het geval was. Ze willen nu het aanbod beter afstemmen op de vraag.

Volgens de Gentse universiteit staat de dienst studentenvoorzieningen al jaren voor financiële uitdagingen. "Aangezien de stijging van de voedselprijzen, de toegenomen energie- en loonkosten en de kosten van ondersteunende logistieke processen niet evenredig worden gecompenseerd via een toename van de overheidsfinanciering, wordt het voor de studentenrestaurants steeds moeilijker om een financieel evenwicht te realiseren", aldus de UGent. De afgelopen maanden werd samen met de studenten en het personeel naar oplossingen gezocht om de studentenrestaurants financieel leefbaarder en duurzamer te maken. 

Rundsvlees vervangen door varkensvlees

Uit een onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de klanten voor niet-vegetarische gerechten kiest, ook al is de helft van het aanbod vegetarisch. Verder bleek er ook een zekere ontevredenheid bij de klanten, zegt de unief: "Uit de jaarlijkse tevredenheidsenquête bleek dat klanten niet tevreden waren over het aanbod van vis en meer variatie wensten in het aanbod van vlees. Het is de bedoeling om het aanbod in de toekomst beter af te stemmen op de vraag." Daarom zullen de studentenrestaurants vanaf volgend academiejaar 75% niet-vegetarische en 25 % vegetarische gerechten aanbieden. De afgelopen jaren was het aanbod nog 50-50. 

Bovendien besliste de Sociale Raad samen met de dienst Maaltijdvoorzieningen om rundsvlees zoveel mogelijk te vervangen door varkensvlees. "Door het gebruik van de Ecologische Impactscore (EIS) kan geconcludeerd worden dat rundsvlees (score 7/8) een veel grotere impact heeft dan varkensvlees (score 5/6) of kip (score 6)." Elk gerecht zal in de toekomst ook getoetst worden aan die EIS. Gerechten met een te grote milieu-impact zullen niet meer aangeboden worden. 

Van restaurant naar cafetaria

Tot slot wordt ook de dienstverlening in de studentenrestaurants bijgestuurd. Zo worden de restaurants Dunantlaan en Dierengeneeskunde een cafetaria. Het zijn de restaurants met de laagste omzet. Daardoor moest te veel voedsel weggegooid worden. In de loop van volgend schooljaar volgt een evaluatie en wordt er bijgestuurd als dat nodig zou zijn. 

Meest gelezen