Tijgermug opnieuw gespot in Wilrijk: "Blijf meldingen doorsturen"

In het Antwerpse district Wilrijk is de Aziatische tijgermug opnieuw gespot. Vorig jaar doken rond deze tijd op dezelfde plaats tijgermuggen op. Ook in Lebbeke in Oost-Vlaanderen was dat al het geval. Dat betekent dat de soort ook in Wilrijk met succes de winter heeft overleefd. De tijgermug is een exotische steekmug die in sommige gevallen exotische ziektes kan overbrengen zoals dengue of zika.

In Wilrijk is ontdekt dat de Aziatische tijgermug de Belgische winter heeft overleefd. Dat meldt het gezondheidsinstituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Vorig jaar werd rond deze tijd al eens zo'n tijgermug gespot in hetzelfde gebied. Ook in Lebbeke in Oost-Vlaanderen werd de tijgermug twee jaar op rij waargenomen.

De tijgermug is een exotische steekmug die vrij agressief kan zijn en ook tropische virussen kan overbrengen zoals dengue of zika. "Hoe die in Wilrijk zijn geraakt, is nog niet helemaal duidelijk", zegt Isra Deblauwe, onderzoeker-entomoloog van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. "We veronderstellen dat ze meekomen via transport, via mensen die op reis zijn geweest met de auto, caravan of mobilhome bijvoorbeeld." 

Blijven melden

Het ITG benadrukt dat het belangrijk is dat ook mensen maatregelen nemen. "Probeer zelf stilstaand water in je tuin te vermijden. Het is niet alleen door bestrijding via een gespecialiseerde firma dat de tijgermuggen gaan wegraken. We moeten een combinatie van allerlei middelen gebruiken."

Het is ook belangrijk dat waarnemingen doorgegeven worden. "Als je een tijgermug ziet, neem dan een foto en maak melding zodat we de populaties in kaart kunnen brengen en de verspreiding tegengaan", aldus Deblauwe. Melden kan via de website muggensurveillance.be of via de gelijknamige app.

Meest gelezen