© Unsplash

Het spreekwoord klopt: je maakt slapende honden (en katten) best niet wakker. Dit is waarom

"Geen slapende honden wakker maken", zo luidt het spreekwoord. Dat neem je best letterlijk, zegt dierenexpert Chris Dusauchoit. "Net als mensen hebben katten en honden een REM-fase. Als je ze dan wakker maakt, schrikken ze en kunnen ze uithalen." 

Als je zelf een huisdier hebt, is het je wellicht al opgevallen: katten en honden slapen jaloersmakend veel meer dan wij. Dat is heel normaal, zegt dierenexpert Chris Dusauchoit. “Katten slapen sowieso relatief veel als je het vergelijkt met mensen. Het zijn dan ook nachtdieren.  Heel jonge of iets oudere katten kunnen tot 15 uur per dag slapen. Honden slapen gemiddeld 12 uur per dag."

"Als je huisdier ziek of heel oud is, kunnen daar nog wat uren bijkomen. Dan begint het slaappatroon te veranderen. Je moet je dus geen zorgen maken als je kat veel slaapt, tenzij je andere dingen opmerkt die erop kunnen wijzen dat het niet goed gaat met je huisdier. Zowel katten als honden kunnen ten prooi vallen aan dementie, bijvoorbeeld. ” 

Ook honden en katten hebben een REM-fase

“Je kan het slapen van je huisdier eigenlijk vergelijken met hoe mensen slapen. We weten zeker dat katten en honden dromen. Ze dromen over wat ze overdag hebben meegemaakt. Net zoals mensen hebben ze een REM-fase, dat staat voor Rapid Eye Movement. Je ziet en hoort je kat of hond allerlei rare dingen doen. Zoals met hun pootjes trappelen, oortjes bewegen of geluid maken.” 

Een belangrijke tip, als je huisdier aan het slapen is, maak het dan zeker niet wakker. "Maak dat ook duidelijk aan je kinderen: als de kat slaapt, moeten ze haar met rust laten", benadrukt Dusauchoit. "Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.” 

© Harper Sunday

Zorg voor een rustige slaapplek

Ook belangrijk: een rustige slaapplek voor je kat of hond. “Zeker katten met stress gaan op zoek naar een rustige slaapplek. Dat is niet altijd de woonkamer, want daar is vaak veel passage en lawaai. Ze kiezen liever voor een plekje in de gang of onder de trap, omdat daar weinig mensen voorbijlopen. Gun ze zo’n plekje waar ze rustig kunnen liggen."

Meest gelezen