De Hongaarse premier Viktor Orban.© EPA-EFE

Hongarije laat 1.385 veroordeelde buitenlandse mensensmokkelaars vrij

Tussen mei en augustus heeft de Hongaarse justitie 1.385 veroordeelde mensensmokkelaars met een buitenlands paspoort in vrijheid gesteld. Dat heeft het Hongaarse gevangeniswezen (BVOP) geantwoord op vragen van de nieuwswebsite 24.hu. De rechts-populistische regering van premier Viktor Orban had de vrijlatingen in mei aangekondigd, weliswaar met de eraan verbonden voorwaarde dat de mensensmokkelaars binnen de 72 uur het land moesten verlaten.

gjs
Bron: BELGA

Van alle vrijgelatenen werden er maar zes opnieuw opgepakt omdat ze hun vrijlatingsvoorwaarden hadden geschonden, weet 24.hu.

De regering had de vrijlatingen verdedigd als maatregel tegen de overbevolking in de Hongaarse gevangenissen. Buurland Oostenrijk reageerde geschokt toen de maatregel aangekondigd werd en verscherpte meteen zijn grenscontroles. “De smokkelaars zijn criminelen, betrokken bij de georganiseerde misdaad, die mensenlevens in gevaar brengen”, reageerde het ministerie van Binnenlandse Zaken toen. 

Er werd eerst van uitgegaan dat Hongarije zo’n 800 buitenlandse mensensmokkelaars op vrije voeten zou stellen. Het blijken er dus een pak meer te zijn.

Hongarijk ligt langs de Balkanroute, die door migranten gebruikt wordt om vanuit Turkije (West-)Europa te bereiken. Viktor Orban zet zichzelf graag neer als een sterke leider die het probleem van illegale migratie oplost met een hek aan de grens met Servië en met afschrikwekkende gevangenisstraffen voor smokkelaars.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer