Archiefbeeld© AFP

Afrikaanse Unie schorst Niger als lidstaat

De Afrikaanse Unie heeft in de nasleep van de coup in Niger besloten om dat land op te schorten als lid van haar instellingen. Dat heeft de Raad voor Vrede en veiligheid (PSC), een orgaan binnen de Unie, dinsdag bekendgemaakt. Niger wordt uitgesloten van alle activiteiten van de Unie “totdat de grondwettelijke orde in het land daadwerkelijk is hersteld”, aldus de PSC in een persbericht.

jvh
Bron: BELGA

Daarnaast heeft de Raad ook “nota genomen van de beslissing van Ecowas (de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, red.) om een troepenmacht in te zetten”. De organisatie van West-Afrikaanse landen hoopt dat een militair conflict nog vermeden kan worden in de regio. Ecowas kondigde echter ook al aan klaar te zijn voor een interventie zodra het bevel wordt gegeven.

Maar die beslissing zaait veel verdeeldheid binnen de Afrikaanse Unie. De PSC heeft de Commissie van de Afrikaanse Unie daarom gevraagd om “een evaluatie uit te voeren van de economische, sociale en veiligheidsimplicaties” van een dergelijke interventie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer