© BELGA

Red Panthers net zoals Red Lions naar halve finale op EK hockey na overtuigende zege tegen Spanje

Een dag nadat de Red Lions zich via een zege tegen Spanje kwalificeerden voor de halve finale op het EK hockey, hebben de Belgische hockeyvrouwen exact hetzelfde gerealiseerd. Een overtuigende 5-0-zege tegen de Spanjaarden in de laatste groepsmatch leverde een ticket bij de laatste vier op. Donderdag wacht allicht het thuisland Duitsland in de halve finale.

Maarten Delvaux in Mönchengladbach

Na een ruime zege tegen Italië (6-0) op de openingsspeeldag en een nederlaag tegen olympisch kampioen Nederland (0-2) in de tweede poulematch had België dinsdag genoeg aan een gelijkspel tegen Spanje om zich te verzekeren van een plek in de halve finale. De Panthers bevonden zich in 2019, tijdens het EK in Antwerpen, in net dezelfde situatie. Ook toen was Spanje de tegenstander in de laatste groepswedstrijd en werd het een 0-1 nederlaag voor de Belgische vrouwen. Spanje, en niet België, ging zo naar de halve finales. Op het EK twee jaar later in het Nederlandse Amstelveen nam het team van bondscoach Raoul Ehren revanche met een 3-1 zege in de troostfinale tegen Spanje.

De Panthers hadden vooraf aangekondigd absoluut niet te willen speculeren op een gelijkspel en voegden dinsdagavond in Mönchengladbach daad bij het woord. Net zoals de Red Lions een dag eerder gingen de Belgische vrouwen furieus van start. Na amper drie minuten knalde Stephanie Vanden Borre de eerste strafcorner in doel. Een opluchting, want zondag tegen Nederland werden de strafcorners nog vakkundig verprutst.

Na de 1-0 namen de Panthers geen gas terug. Spanje bleef stevig in de omknelling en raakte amper een bal. De Belgische organisatie stond net zoals in de twee vorige groepswedstrijden als een huis. De krappe voorsprong aan de rust was meer dan verdiend. De score werd meteen na de pauze verdubbeld tot een geruststellende 2-0 via Charlotte Englebert. Voor de sterspeelster die vanaf volgend seizoen uitkomt voor Europese topclub Den Bosch was het al derde doelpunt van dit toernooi.

© BELGA

Spanje moest drie keer scoren en dat zat er nooit in. Behalve een kans die uit de lucht kwam gevallen voor Iglesias kwamen de Zuid-Europeanen amper aan mogelijkheden. In het vierde kwart maakten Justine Rasir en opnieuw Charlotte Englebert en Vanden Borre met drie goals de vernedering voor een moegestreden Spanje compleet. In het slot kon ook doelvrouw Elena Sotgiu zichzelf nog een tweede keer onderscheiden met een knappe save. Zo tankte iedereen vertrouwen voor de halve finale van donderdag. Die is allicht tegen gastland Duitsland, als dat later op de avond zijn poule wint. In de voorbije Hockey Pro League eindigden de Duitse vrouwen op de vijfde plek, één plaats achter België. De Panthers versloegen Duitsland in de vorige vier duels drie keer. Dromen van de finale mag.

Bondscoach Ehren: “Laten zien hoeveel progressie we aan het maken zijn”

“De voorbije jaren waren de matchen tegen Spanje altijd héél close, vandaag hebben we laten zien hoeveel progressie we aan het maken zijn”, toonde bondscoach Raoul Ehren zich achteraf erg tevreden. “Voor het EK was de verwachting dat Nederland veruit favoriet was en dat Engeland, Spanje, Duitsland en België aan elkaar gewaagd zouden zijn. We laten nu zien dat we ver boven Spanje uitsteken. Ik denk dat we na zes minuten al vier goals hadden moeten maken. Er stond toch wel wat druk op de ketel omdat we op voorhand riepen dat we voor een medaille wilden gaan. Dan moet je natuurlijk wel over Spanje heen. Ik heb echt genoten van hoe volwassen België heeft gespeeld. We zijn hier met vijf meisjes die 21 jaar zijn of jonger, die zie ik niet bij de andere toplanden rondlopen. Dan zie je hoeveel vooruitgang er nog mogelijk is.”

© BELGA

In de halve finale wacht donderdag gastland Duitsland, dat autoritair met drie zeges op drie partijen zijn groepsfase won. “Ik kijk er waanzinnig naar uit om hier voor 9.500 Duitsers te mogen spelen”, zegt Ehren. “We hebben best vaak tegen Duitsland gespeeld de voorbije twee jaar en dat beviel ons wel goed. Hun spel ligt ons. Wij creëerden veel kansen tegen Duitsland. Zij creëerden aardig wat tegen ons. Ik denk dat het een redelijk open wedstrijd zal worden. De scherpste zal het halen.”

Justine Rasir: “We zouden geen genoegen nemen met een gelijkspel”

“Dankzij onze pressing gaven we Spanje vrijwel geen kans”, reageerde een stralende Justine Rasir na de overtuigende overwinning van de Red Panthers waarin de spits van Racing zelf kon sporen. “We gingen voor het maximale en dat hebben we ook gekregen. Zoals we op voorhand hadden gezegd, zouden we geen genoegen nemen met een gelijkspel. We zijn continu blijven vechten voor een extra doelpunt”, gaat Justine Rasir verder. Onze pressing werkte echt goed. “We konden hun aanval vaak tenietdoen en counteren, waardoor ze geen ruimte kregen om kansen te creeëren. Op die manier konden wij de ene na de andere doelpoging afwerken. Op een paar duels na, kwamen we nooit in gevaar.”

Zowel in de aanval als in de verdediging toonde België zich in de groepsfase heel sterk. “Tegen Nederland lieten we zien dat we goed kunnen verdedigen. In deze wedstrijd bewezen we dat we vlot scoren. Dat is alvast veelbelovend voor de halve finale tegen Duitsland. Zij verdedigen sterk, maar zijn niet te onderschatten voor doel. Het wordt zowel mentaal als fysiek een zware wedstrijd. Maar we gaan die met het mes tussen de tanden aanvatten”, aldus Rasir.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer