Asbest vrijgekomen bij zware brand in Ranst, toxicoloog Jan Tytgat raadt aan om “mondmasker te dragen”

Ranst -

Ranst werd woensdagavond opgeschrikt door een zware brand aan één van de gemeentehangars, nabij het opvangcentrum van Fedasil. Dat trok heel wat kijklustigen. De brandweer roept de inwoners ook op om binnen te blijven, en ramen en deuren gesloten te houden omdat de opgebrande daken asbest bevatten.

debn

“Zo’n brand is inderdaad gevaarlijk als er asbest mee gemoeid is”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. “Als die asbestdeeltjes loskomen door bijvoorbeeld een brand en met warme lucht beginnen op te stijgen, is het aangewezen om buiten minstens een mondmasker te dragen, en ramen en deuren gesloten te houden. Het regent helaas ook niet waardoor de deeltjes in de lucht kunnen blijven circuleren.”

LEES OOK. Zware brand Ranst: brandweer roept omgeving op binnen te blijven wegens asbestgevaar, asielcentrum volledig ontruimd

De toxicoloog zegt ook dat het gevaar bestaat wanneer je de deeltjes inademt. “Als ze op je lichaam komen, kan je best een douche nemen en dan zijn ze weg. Opeten kan ook minder kwaad. Mocht het zijn dat asbestdeeltjes op je terras of op je oprit zijn gekomen, kuis die dan zeker op. Al is het maar om je spelende kinderen te beschermen.”

Toch zegt Tytgat dat een korte blootstelling als deze niet het effect gaat hebben zoals het bijvoorbeeld was bij de werknemers van Eternit. “Je mag niet blootgesteld worden aan asbest, maar het is zoals met roken. Eén sigaret staat niet gelijk aan jarenlang roker zijn. Bij asbest is de cumulatieve dosis gevaarlijk en hoef je dus niet meteen te vrezen bij een korte blootstelling.”

BEKIJK OOK. Helikopterbeelden tonen enorme rookpluim van uitslaande brand in Ranst

LEES OOK. Asielcentrum van Broechem volledig ontruimd na zware brand in loods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER