In de achtergrond is de kerncentrale van Fukushima te zien.
Volledig scherm
In de achtergrond is de kerncentrale van Fukushima te zien. © ANP / EPA

Japan start met controversiële lozing nucleair afvalwater in Stille Oceaan, China schort import van Japanse zeeproducten op

Ingenieurs en technici van de verwoeste kerncentrale van Fukushima zijn begonnen met de lozing van het gezuiverd nucleair afvalwater in de Stille Oceaan. De lozing houdt volgens Tokio en internationale experts geen gevaar in, maar China heeft beslist om de import van zeeproducten uit Japan op te schorten.

6 reacties

  • Johan Snauwaert

    8 maanden geleden
    Zijn er geen internationale regels hieromtrent indien niet nageleefd sancties uitvaardigen tegen Japan
  • Chris Van Dieren

    8 maanden geleden
    In het kader van de energietransitie is het misschien niet slecht om Fukushima in gedachten te houden bij de keuze om nog nieuwe kerncentrales bij te bouwen. Wegkijken van wat gebeurd is en nog kan/zal gebeuren met zulke centrales kan de mensheid misschien wel eens heel zuur opbreken.
  • Gary Garner

    8 maanden geleden
    het lozen van het gezuiverd koelwater is perfect veilig. Het water is niet radioactief. Het koelwater is behandeld en gefilterd, waardoor het meeste radioactieve afval eruit wordt gehaald. Alleen tritium, een isotoop van waterstof, zit nog in het water. De regering zegt dat het water wordt verdund tot ver onder het internationaal goedgekeurde tritiumniveau voordat het in de Stille Oceaan wordt geloosd.
  • Bart Verwegen

    8 maanden geleden
    Zelfs als de concentratie laag is zal dit gevolgen hebben omdat er maar liefst 30 jaar aan een stuk geloosd wordt.
  • René Vanl

    8 maanden geleden
    Mooi en wij worden hier uitgebuit, zogezegd voor een leefbare wereld. Alles voor money money. Schandalig! de rest van de wereld mag op die manier onze oceanen vervuilen.