© WAS

© WAS

thumbnail: null
thumbnail: null

Meisje achtergelaten in Antwerpse vondelingenschuif

In de vondelingenschuif in Antwerpen is in de voorbije winter opnieuw een baby in de vondelingenschuif achter­gelaten. Het gaat om een meisje, dat de naam ­Anna kreeg. Het nieuws werd zolang stilgehouden om de moeder de kans te geven het kindje terug te halen. Dat is niet gebeurd.

pvdp

Het meisje, amper een paar weken oud toen het in de vondelingenschuif is gelegd, was in goede gezondheid. “Een winterkindje”, zo noemen ze de kleine Anna bij de vzw Moeders voor Moeders die de schuif beheert. “Het ging zoals altijd. Het kindje is achtergelaten, waarop we het even later in de schuif vonden. Moeders hebben de gelegenheid om hun identiteit te vermelden op een kaartje. Maar dat heeft ­deze vrouw niet gedaan”, zegt Katrien Beyers van de vzw Moeders voor Moeders.

Over de precieze datum waarop het meisje in de schuif is gelegd, zegt de vzw liever niets. Uit respect voor de privacy en de toekomst van het kind. Een mama die haar baby in de schuif legt, heeft zes maanden de tijd om haar kind terug te vragen. Dat is niet gebeurd.

Zoals de traditie het wil, is de schepen voor Sociale Zaken van Antwerpen nu de voogd van Anna. “Ik ben vooral heel blij dat Anna in goede ­gezondheid verkeert en bij een goed gastgezin is terechtgekomen”, zegt Fons Duchateau. “Ik blijf het welzijn van Anna opvolgen.”

Ook in Brussel

Anna is al de tiende baby die sinds 2000 in de vondelingenschuif is achtergelaten. Het vorige kindje – Maarten De Kleine – werd in de herfst van 2015 achtergelaten. Zorgnet Vlaanderen pleitte daarop voor een structurele oplossing, bijvoorbeeld een vondelingenschuif in ziekenhuizen of een wetsvoorstel om moeders discreet te laten bevallen. Maar het blijft voorlopig bij intenties. Wel komt er nu ook in de Brusselse gemeente Evere een vondelingenschuif, een initiatief van vzw Corvia, die ook daklozen helpt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer