Ivan Yang

De 1.400 jaar lange zoektocht naar het monster van Loch Ness

De grootste zoekactie in 50 jaar naar het monster van Loch Ness gaat vandaag van start. Fans van het iconische monster hopen dit weekend wetenschappers - die niet geloven in het bestaan van "Nessie"-  ongelijk te geven. Waarom blijven mensen zo in de ban van het monster? En belangrijker: kán het monster van Loch Ness echt bestaan?

Het Monster van Loch Ness, liefkozend bekend als Nessie, is een van de meest iconische en mysterieuze wezens uit de wereld. De geschiedenis van het monster is er een van hardnekkige legendes en breedgedragen belangstelling.

"Gigantisch prehistorisch dier"

De eerste "waarneming" van Nessie was in het jaar 565. Toen beweerde een priester dat hij een groot beest in het water had gezien. Maar het is pas eeuwen later, in 1933, dat de fascinatie met het monster aanzienlijke proporties aannam. Een lokale Schotse krant bracht het verhaal van een koppel dat een "gigantisch prehistorisch dier" had gezien in het Schotse meer. 

Een jaar later haalde Nessie de voorpagina van een Britse krant. Maar de foto bleek nep. Wat leek op een monster was eigenlijk een kleine onderzeeër met daarbovenop een popje. Maar het kwaad was al geschied. In een mum van tijd veroverde Nessie een plaats in de culturele verbeelding.

De wereldberoemde foto
AP2010

Sindsdien hebben meer dan 1.000 mensen het monster "gezien". Volgens sommigen lijkt Nessie op een draak, anderen noemen haar een monstervis of een zeeslang. De ene zegt dat ze een bult heeft, de andere dan weer dat ze twee of drie bulten heeft.

Ook over de grootte van het monster bestaat geen eensgezindheid. Waar er wel consensus over is? Het wezen zou een lange nek en een bredere kop hebben.

Geen wetenschappelijk bewijs

In ieder geval is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het bestaan van het wezen bevestigt. Er zijn door de jaren heen meerdere zoekmissies en onderzoeken geweest naar Nessie, zowel door burgers als wetenschappers, met zelfs de oprichting van de Loch Ness Phenomena Investigation Bureau in 1961.

Duikers, sonarapparatuur en andere technologieën werden al ingezet om het meer te verkennen. Zonder resultaat. Er is dus geen wetenschappelijk bewijs dat het bestaan van het wezen bevestigt.

Zwemmende olifanten, grote vissen, drijvende boomstammen en optische illusies: wetenschappers opperen verschillende theorieën om de waarnemingen te verklaren. 

Volgens hen is het onmogelijk dat er in het meer een nog onontdekte, grote diersoort leeft. In 2019 zeiden wetenschappers nog dat de gespotte wezens gigantische alen zouden kunnen zijn. 

Grote zoekmissie

Ook dit weekend komen honderden mensen samen aan Loch Ness om Nessie te zoeken. De expeditie is georganiseerd door het Loch Ness Centre en een vrijwillig onderzoeksteam Loch Ness Exploration.

Het is de grootste zoektocht in 50 jaar. Drones met infraroodcamera's zullen thermische beelden maken boven het meer, terwijl een apparaat akoestische signalen onder het wateroppervlak zal registreren. Vrijwilligers hopen op een glimp van hun favoriete monster, maar wetenschappers zijn sceptisch.

"Wetenschappelijk gezien is er geen grondige reden voor de zoektocht", zegt David Van Rooij, docent mariene geologie aan de UGent. "Het bestaan van het mythische beest is onwaarschijnlijk. Het zou leuk zijn, maar het is onmogelijk."

Meest gelezen