Benzine in kachel zet garage in lichterlaaie, bewoner kan auto nog net redden

© GSD

© GSD

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een klusje in de garage liep dinsdagochtend faliekant verkeerd voor Freddy Naeyaert (65) uit Zwevezele. Toen de man de kachel wilde aanwakkeren met benzine veranderde zijn garage in een vuurzee. Hij kon enkel nog zijn auto en twee fietsen redden.

Geoffrey Sabbe

Freddy Naeyaert (65) uit de Beukenlaan was gisterenmorgen rond 8.15 uur aan de slag in zijn garage in de Kastanjelaan. Hij was er een klusje aan het doen voor de Gezinsbond waar hij lid van is. “Omdat het niet te warm was, stak ik de kachel aan”, zegt de man. “Maar plots was er een enorme vlam.”

Volgens de brandweer had Freddy wat benzine van zijn grasmaaier gebruikt om zijn houtkachel in gang te krijgen. In een mum van tijd stond heel de garage in lichterlaaie.

“Toen ik voorbij reed met de schoolbus zag ik geweldig veel zwarte rook”, zegt Johan, die met leerlingen onderweg was naar de nabijgelegen school De Regenboog. “Ik ben onmiddellijk gestopt om hulp te bieden. De begeleidster liet de kinderen uitstappen. Ze heeft hen veilig naar school gebracht.”

Kort daarvoor zag ook overbuurvrouw Virginie Vancraeynest (39) dat er iets niet pluis was. Ze zag Freddy heen en weer lopen van de oprit naar de garage. “Plots begon hij te zwaaien. Zijn garage stond in brand en hij had nog net zijn wagen naar buiten kunnen rijden. Ik heb meteen de hulpdiensten gealarmeerd.”

Enorme hitte

Freddy kon ook twee elektrische fietsen uit zijn garage redden. Toen hij nogmaals zijn brandende garage wilde binnenlopen, hielden Virginie en Johan hem tegen. “De achterkant was al een vuurzee”, zegt Johan. “We hielden hem tegen, want het was veel te gevaarlijk.”

De brandweerzone Midwest kwam met de posten van Wingene en Zwevezele de uitslaande brand bestrijden. Dat was geen evidente karwei. “Het ging zeer moeilijk door de enorme hitte”, verduidelijkt Jan Boussauw, kapitein van het Zwevezeelse korps. “Maar in een vijf minuten waren de vlammen toch geblust.”

Freddy was enorm aangeslagen door het incident. De man zag in tranen hoe de volledige inboedel van zijn garage was verwoest. “Onder andere al het materiaal van de Gezinsbond: vlaggen, spandoeken, glazen ... Maar ook gerief van onze kinderen. Gelukkig heeft onze buurman geen schade en raakte niemand gewond”, besluit zijn vrouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen