Hannelore Smitz

2.000 fietsers rijden op Leuvense ring tijdens Autovrije Zondag: "Cool dat we zelfs in de tunnel mochten fietsen"

Een dag lang waren auto's niet welkom in Leuven. Zondag werd het centrum afgesloten voor al het autoverkeer tussen 10 uur 's morgens en 6 uur 's avonds. Hoogtepunt van de Autovrije Zondag was een fietstocht op een deel van de Leuvense binnenring. Zo'n 2.000 fietsers deden daaraan mee.    

Voor het tweede jaar op rij werd niet alleen de binnenstad van Leuven autovrij gemaakt, ook een deel van de ring werd afgesloten. Ondanks de regen waren toch zo'n 2.000 fietsers present om in groep en onder politiebegeleiding op de ring te fietsen. Voor het eerst mochten ze ook door de tunnel onder het Martelarenplein aan het station van Leuven.   

In heel de stad waren er tientallen activiteiten, van rommelmarktjes tot dansoptredens. Maar hier was het regenachtige weer duidelijk spelbreker. "We hadden toch wat meer volk verwacht", zegt een dappere fietser: "Ik zat zelf nog in mijn zetel te twijfelen of ik wel zou komen, maar kijk hier ben ik. Om een statement te maken dat er meer ruimte moet komen voor fietsers. Autoverkeer neemt nog altijd te veel plaats in. Zelfs in een stad als Leuven." 

Meest gelezen